Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Egyre kevesebb a potyautas

2007.12.10. 15:57
Az idén áprilisban indult ellenőrzésen 600 ezer ember egészségbiztosítási jogviszonya rendeződött. Jövőre szigorú ellenőrzés lesz. Akinek nem lesz rendben a biztosítása, a kórház jelezni fogja ezt az APEH-nek, amely visszamenőleg behatja az elmaradt egészségbiztosítási járulékot.

Az OEP eddig 700 ezer levelet küldött ki azoknak, akiknek - a pénztár nyilvántartása szerint - nem volt rendben az egészségbiztosítása, és ebből 247 ezer visszaérkező választ dolgoztak fel, közölte Farkasinszki Ildikó, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főosztályvezetője.

A jogviszony-ellenőrzés célja, hogy kiderüljön: ki milyen jogon veszi igénybe az egészségügyi ellátást. A kiküldött értesítő levélhez csatolt válasznyomtatvány kitöltésével jelezheti az állampolgár, milyen státus alapján van jogosultsága, tehát például foglalkoztatott, tanuló, nyugdíjas, gyes-en, gyed-en lévő.

Az, hogy valakinek van érvényes taj-száma (társadalombiztosítási azonosító jele) nem azonos a jogosultsággal. Ez ugyanis nem jelenti egyúttal azt, hogy ő maga, vagy a munkáltatója fizet utána egészségügyi ellátásra jogosító járulékot.

A főosztályvezető elmondta: a 247 ezer nyilatkozat feldolgozása során 42 ezren ismerték el, hogy nincs jogviszonya. 205.000 ember vitatta a rendezetlen jogviszonyt, és a válaszolók közül 146 ezer embernek (59 százalék) sikerült tisztázni jogosultságát.

Farkasinszki Ildikó nyomatékosította: az is megkapja az orvosi ellátást, akinek nem rendezett a jogviszonya, azt tisztázni azonban bármikor lehet. Azonban, ha ez nem történik meg, az egészségügyi szolgáltató jelzi a hiányt az APEH-nek, amely behatja az elmaradt egészségbiztosítási járulékot az elévülési időszakra visszamenőleg.

A járulékot az adóhivatalnak kell befizetni, amely a minimálbér kilenc százaléka. A főosztályvezető hozzátette: ha a járulékbefizetést a munkáltató mulasztotta el, akkor rajta követeli az elmaradt hátralékot az APEH.

Jövőre minden egészségügyi ellátóhely köteles lesz ellenőrizni a jogosultságot, így a járó- és fekvőbeteg-intézeteken kívül a gyógyszertárak, gyógyfürdőknek és gyógyászati ellátást nyújtóknak is kell jogosultság-ellenőrzést végezniük.

Jövőre a házi orvosoknak is kötelező lesz ellenőrizni a jogosultságot. Ha ezt elmulasztják, akkor a finanszírozásuk 10 százalékát az OEP visszatartja, azonban felkészülési időt ők is kapnak: 2008. júliusig kell az ellenőrzésre alkalmas online rendszert kiépíteniük.