Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Januártól az APEH környékezi meg a potyautasokat

2007.10.10. 16:59
Ha valakinek január 1-től sem lesz egészségbiztosítása, annak ugyan nem kell kifizetnie a kezelése költségét, de az APEH behajtja az elmaradt járulékot.

Közeledik a január 1-jei határidő, amikortól a potyautasok, azaz az egészségbiztosítási járulékot nem fizetők akadályokba ütköznek, ha orvoshoz szeretnének menni.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy a potyautasnak január 1-től meg kell fizetnie kezelése teljes költségét. Ez egy komolyabb beavatkozásnál vagy vizsgálatnál tízezer forintos nagyságrendű összeg is lehet.

Most az a megoldás körvonalazódik, hogy a potyautas január 1-től a kezelés vagy vizsgálat után először csak egy levelet kap, amelyen feltüntetik, mennyibe került az ellátása és felszólítják, hogy rendezze biztosítási jogviszonyát. Aki ezek után sem fizeti be a járulékát, attól az APEH fogja behajtani, hangzott el egy háttérbeszélgetésen az Egészségügyi Minisztériumban.

Az év elején 1,1 millió emberről derült ki, hogy nem fizet vagy nem fizetnek utána egészségbiztosítást. Az év végéig zajló türelmi idő alatt ezt mindenki rendezheti.

A több mint 1 millióból júliusig 580 ezren rendezték a biztosításukat. Becslések szerint 300 ezerre becsülhető az igazi potyautasok száma, akik semmilyen jogcímen nem jogosultak egészségbiztosításra, mégis igénybe veszik az orvosi ellátást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!