Schmidt: Ne engedjük, hogy újra elkúrják!

2007.02.25. 16:37
Gyújtóhangú beszéddel lépett a Terror Háza előtt tartott demonstráció közönsége elé Schmidt Mária. A kommunizmus áldozatainak emléknapján összegyűlt többezres tömeg többször fujjolással, füttyögéssel reagált a múzeumigazgató aktuálpolitikai intelmeire. A közönség első sorában volt Orbán Viktor, Fidesz-elnök is.

Az Andrássy úton tartott megemlékezés kezdetén Deutsch-Für Tamás, Áder János, Szijjártó Péter, Rogán Antal és Lezsák Sándor kíséretében jelent meg Orbán Viktor. A Fidesz elnöke az ellenzéki politikusokkal együtt a szónoki emelvénnyel szemben a közönség soraiból hallgatta végig a beszédeket.


Katt!
Fotók: Szémann Tamás

Ne engedjük!

A diktatúrák működését bemutató múzeum megnyitásakor a legrosszabb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy a demokrácia díszletei között újra félni kell - kezdte az ötéves Terror Háza igazgatónője, a rendezvény első szónoka. A hétköznapi "kis kommunizmusok" itt élnek velünk, minden támadás demokratikus értékeink ellen a diktatúrának ad esélyt - jelentette ki Schmidt Mária. Hangszalagok, videofelvételek, leleplező újságcikkek, névtelen feljelentések keltik azt a benyomást, hogy a hétköznapi kis kommunizmusok itt vannak még velünk, hiszen fenyegetéssel, kordonnal, rendőri erővel, jogszabályok semmibevételével éppen azokat a véleményeket, kritikákat és felelősségre vonásokat próbálják meg elhallgattatni, amelyek a valódi demokráciák lényegét jelentik. Schmidt beszédében többször intette közönségét aktuálpolitikai utalásokkal: "ne hagyjuk, ne engedjük, ne nyugodjunk bele", amit a kommunizmus áldozatainak emléknapjára összegyűlt több ezres hallgatóság sokszor zajosan reagált le. "Nem félünk! Fújj!"

Minden támadás a demokratikus értékek ellen a diktatúrát erősít, és kitermeli a magát mindenki felett állónak tartó vezetőt. Ez a vezető leválthatatlannak és visszahívhatatlannak képzeli magát, mert még nem tudja, hogy a magasból lehet a legnagyobbat zuhanni -hangoztatta Schmidt Mária. Már lezuhant! Börtönbe! - válaszolt a közönség. "Ne engedjük, hogy politikusaink nyilvános önkritikát gyakorolva ott folytassák, ahol nem is olyan régen abbahagyták! Magyarország polgáraitól kapták a felhatalmazásukat, és nekik tartoznak elszámolással is. Ne engedjük, hogy az ország egyik felét szembefordítsák a másikkal! Ne engedjük, hogy üres tereken vonjanak fel zászlókat, kordonnal kerítsék körbe köztereinket! Ne engedjük, hogy szembefordítsák velünk rendőreinket! Ne engedjük, hogy újra és újra terroristafenyegetéssel akarjanak megfélemlíteni bennünket! Ne engedjük, hogy újra elkúrják! És hogy szünet nélkül hazudjanak nekünk. Értessük meg velük, hogy ez a mi országunk. A mi hazánk. Itt vagyunk itthon, és nem vagyunk hajlandók hazugságban és félelemben élni" - bíztatta beszéde végén a közönséget Schmidt Mária.


Katt!

Terroristavezér kultusza

Őt Szájer József és Pokorni Zoltán követte. A Fidesz képviselői az ő javaslatára bontották el a Kossuth téri kordont. Így konferálták be a demonstráción Szájer Józsefet. A Fidesz EU-s képviselője szerint nem véletlen, hogy a Fiatal Baloldalnál ma is kultusza lehet egy terroristavezérnek, és emellett vezető politikusok is kiállnak, mert nem vitával, hanem karhatalommal akarnak elintézni politikai ügyeket. A képviselő szerint a kormány fél az emberek véleményétől, ezért inkább betiltja a szólásszabadságot, mint a kordonokkal a Kossuth téren. Ha egy országban fenyegetéssel akarják eltiltani a polgárokat a törvénytisztelő joggyakorlástól, akkor ott letértek a demokrácia útjáról - jelentette ki Szájer.

Diktatúra van! - válaszolta a hallgatóság Pokorni Zoltán szónoki kérdésére, de a fideszes politikus maga mégis azt azt hangoztatta, hogy nem igazi diktatúra van, mert akkor a Terror Háza előtti demonstráció sem jöhetett volna létre. Nincs diktatúra és demokrácia sem ma Magyarországon - mondta az ellenzéki párt alelnöke. Az ellenzéki politikus kiemelte: egy demokráciában elképzelhetetlen, hogy hatalmon maradjon egy olyan miniszterelnök, aki elhazudja a választásokat hatalmon maradjon, egy igazi demokráciában, ha a nép bizalma megrendül a kormányban, akkor új választásokat írnak ki. Gyurcsány Ferenc nevének említésekor "mondjon le!", skandálta a tömeg. Pokorni a kormány politikájának és vele egy platformra került sajtó áldozatai között említette a Nemzeti Bank távozó elnökét, valamint Szász Károlyt, a PSZÁF volt vezetőjét is.

Orbán Viktor viszont a biztató bekiabálások ellenére sem mondott beszédet, csak gyertyát gyújtott.