Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Schmidt Máriát dicséri Orbán

2007.02.25. 11:19
A Terror Háza Múzeum főigazgatójának tevékenységét méltatta a közszolgálati rádió Vasárnapi Újság című műsorában Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, aki leszögezte, hogy a Schmidt Mária-ügy végére pontot lehet tenni. Orbán szerint egyébként nem a jobboldalon van szükség új pártra, hanem a baloldalon.

Orbán Viktor a kommunizmus áldozatainak emléknapja kapcsán fejtette ki, hogy Magyarország kommunista múltjának feltárásában eddig még nagyon kevés dolog történt, de "ami történt, az nagyszerű". Külön kiemelte Schmidt Mária szerepét, aki bátran megvívott minden csatát és sikerre vitte a Terror Háza Múzeum ügyét, "sőt, a polgári kormány távozása után is meg tudta védeni az intézményét".

"Schmidt Máriát nem érdemes negatív összefüggésben említeni"

Egy új jobboldali párt esetleges létrehozásáról és Schmidt Mária ebben játszott szerepéről feltett kérdésre a Fidesz elnöke azzal válaszolt: Schmidt Mária a kérdést az elmúlt napokban tett néhány nyilatkozatával tisztázta. "Tehát én úgy hiszem, hogy nem érdemes Schmidt Máriát negatív összefüggésben említeni. Azt gondolom, hogy ennek a történetnek a végére pontot tehetünk" - mondta.

Orbán nyilatkozata azért is érdekes, hiszen vasárnap tartja Fidesz a Terror Házánál a kommunizmus áldozataira való emlékezést. A Terror Házát vezető Schmidtről korábban a Magyar Nemzet írta azt, hogy új jobboldali pártot szervez nagytőkések segítségével. Az új pártot a lap Áder Jánossal is összefüggésbe hozta, de Áder azóta sajtópert is nyert a Magyar Nemzettel szemben ezen állítás miatt.

Nem a jobboldalon, hanem a balon van szükség új pártra

A mostani, vasárnap reggeli nyilatkozatában Orbán Viktor így fogalmazott: ha pártalapításról, átszerveződésről van szó, akkor ma Magyarországon a baloldalon kell feltenni a kérdést. Nevezetesen azt, hogy a baloldalon meddig tűrik, hogy a régi, alapvetően a kisemberek érdekeit képviselni akaró baloldal helyett "egy új baloldal, egy üzleti klikk, az új arisztokrácia életstílusát megtestesítő klikk vegye át a hatalmat".

Előrehozott választás kéne

"Mikor lesz már végre igazi baloldali képviselete a magyarországi baloldali embereknek, én ezt tartom a jövő legaktuálisabb kérdésének" - mondta. Orbán szerint Magyarországnak érdeke volna egy előrehozott választás, mert gazdaságpolitikai fordulatra és politikai változásra van szükség.

Ugyanakkor a kormánykoalíciós többség nem akarja, vagy nem tudja megoldani ezt a helyzetet - mondta, azt hangsúlyozva: most mindenki arra vár, hogy a választópolgárok kikényszerítik-e a változást, azaz "elkergetik-e azokat az országvezetőket, azt a kormánykoalíciót, amely csalással, hazugsággal, az emberek megtévesztésével szerezte meg a parlamenti mandátumok nagy többségét".

Orbán Viktor szerint a Fidesz és a polgári erők ebben a helyzetben egyetlen dolgot tudnak tenni: "a változás alkotmányos lehetőségét villantják fel újra és újra".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!