Schmidt Mária vitázna a nemzetes publicistával

2007.01.17. 19:21
Nyilvános vitára hívta a Magyar Nemzet állítólagos publicistáját, Horváth Zsoltot Schmidt Mária, akiről a lapban azt írták, alternatív jobboldali pártot szervez. A vitát a Hír tévében folytatná le a Terror Háza múzeum főigazgatója, de a senki által nem ismert publicista még nem reagált a kihívásra, mint ahogy a csatorna sem jelezte, helyt ad-e a vitának.

A Magyar Nemzet hétfői számában Horváth Zsolt neve alatt megjelent, Schmidt Mária ante portas cím alatt megjelent írásban azt állította, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója a hazai nagytőke képviselőivel Nobilis Kristóffal, az Index tulajdonosával és Spéder Zoltánnal, az OTP nemrég leköszönt második emberével alternatív jobboldali pártépítésbe kezdett.

A Nemzetes cikk megállapítja: a milliárdos vagyonú üzletasszony Orbánnal való szembenállását eddig sem rejtette véka alá. Egy Népszabadságban publikált írásában például egyértelműen utalt arra, hogy "Orbán Viktor nem lehet a továbbiakban a jobboldal vezetője".

A lap szerint a formáció vezetője Áder János lehetne. Áder nem nyilatkozott az ügyről, fideszes körökben ugyanakkor ahhoz hasonlították a köreikben senki által nem ismert szerző munkáját, mint amikor tavaly május végén Pokorni Zoltán alelnököt vádolták meg azzal, hogy birodalmat épít. Schmidt Mária kedden valótlanságnak nevezte az állítólagos szervezkedéséről szóló cikket és azt sejtette, egy ilyen cikk megjelenése csak a kormánynak állhat érdekében.

Schmidt szerdán újabb közleményben vitára hívta a szerzőt. "Nyilvános vitára várom Horváth Zsoltot. A Hír Televízió kamerái előtt, élő adásban válaszolok Horváth Zsoltnak a Magyar Nemzet 2006. január 15-i számában Schmidt Mária ante portas címmel közölt publicisztikájában személyemet érintő állításaira" - írta Schmidt Mária. A Hír TV műsoridőt biztosít a vita számára, mondta az MTI-nek Gajdics Ottó hírigazgató.

Szerettük volna megszólaltatni az ügyben Liszkay Gábort, a Magyar nemzet főszerkesztőjét és a Hír tévé vezérigazgatóját arról, állítólagos szerzőjük elfogadja-e a kihívást, illetve a helyt adnának-e egy ilyen vitának, ám megkeresésünkre eddig nem reagált.