Orbán a KDNP-be menekül?

2007.01.16. 13:38
Az Index információi szerint a KDNP vezérkara valós forgatókönyvként számol azzal, hogy Orbán Viktor a közeljövőben pártot vált. Ha a Fideszben eldurvulnak a klikkharcok, a kereszténydemokraták nyújthatnak menedéket a pártjából száműzött elnöknek.

Ha nem is holnap, de akár már egy év múlva eljöhet az idő, hogy Orbán átüljön a KDNP-be, állították az Indexnek kereszténydemokrata források.


Útvonalterv

A KDNP-ben és az elmúlt napok történései után a Fideszben is egyre valószínűbb menekülési útvonalként emlegetik Orbán Viktor számára a pártváltást.

Schmidt Mária: Kinek az érdeke?
A Magyar Nemzet cikkére Schmidt Mária személyesen nem reagált, Orbán egykori tanácsadója közleményben minősítette az írást. A rövid közlemény szerint a napilap "Schmidt Mária ante portas?" címmel közölt publicisztikát, "amelyben a cikk szerzője személyemmel kapcsolatban valótlan megállapításokat tett. Felmerül a kérdés, kinek az érdeke az ellenzék legnagyobb pártjának légből kapott hírekkel, belső ellenségkép kreálásával történő megosztása, a jobboldal egységének megbontása akkor, amikor a kormány katasztrofális teljesítménye az ország működőképességét veszélyezteti, amikor a parlamenti többséget birtokló koalíció reformdiktatórikus ámokfutása az ellenzék egységes föllépését követelné."

Kedden Kósa Lajos is kifejtette véleményét a cikkről. Szerint a baloldal, de leginkább a miniszterelnök érdekében állt a jobboldal széthúzásáról szóló írás megjelentetése. "Egészen addig, amíg hitelt érdemlően ki nem derül, vajon ki is "Horváth Zsolt", illetve hogy ki is fogta a tollát, amikor cikkét megírta, azt kell feltételeznünk, hogy leginkább Gyurcsány Ferenc érdekében áll egy ilyen cikk megjelentetése" - zárul Kósa Lajos közleménye.
Úgy tudjuk, hogy a kereszténydemokraták között már a 2006-os választások után is felmerült, hogy Orbán egyszer pártjukat erősíti majd. Az elképzelés akkor még csak hosszútávra szólt, de a KDNP-ben egyértelműen annak tudták be a pártjuk újraépítésénél és pozíciószerzésénél tanúsított előzékenységet, hogy a Fidesz-elnöknek személyes tervei vannak a kereszténydemokrata párttal.

Több tábor

A fideszes politikusok számára a hétfői Magyar Nemzet Áder Jánost és Schmidt Máriát lényegében Orbán-ellenes összeesküvéssel megvádoló írása világította meg, hogy az elmúlt időszakban visszavonhatatlanul szétesett az ellenzéki párt egykori keménymagja: Orbán főként új felfedezettekből álló köre mellett több ismert személyiség és csoport már csak névleg tartozik egy szervezetbe, és sokan a pártelnök nélkül képzelnék el a Fidesz jövőjét. A tagság és a képviselők többsége számára nem kérdés, hogy a jobboldali napilap ismeretlen szerzőnek tulajdonított cikke nem kerülhetett nyilvánosságra Orbán tudta nélkül. Az egykori harcostársak befenyítése pedig mindenki számára érthető jelzés volt, hogy felgyorsultak az események, és titokban már elkezdődött a küzdelem a pártelnök és kritikusai között.

Vallási fórum

A két párt, Indexnek nyilatkozó több prominense szerint már számos érv is rendelkezésre áll az átülés támogatására. Orbán például a KDNP-ben kiteljesíthetné vallásos meggyőződését, amely az utóbbi időben elhangzott beszédeiben egyre nagyobb teret kapott. Ráadásul a testhezálló kereszténydemokrata jelzővel a politikus a nemzetközi porondon is egyértelműbb helyet foglalhatna el. A KDNP számára természetesen biztos népszerűségi ugrást jelenhetne a Fidesz-elnök csatlakozása. De egyik forrásunk szerint a jobboldali szavazótábornak is jót tenne, ha a liberálisabb jobbosok a vallásos retorikától megszabadulva nyugodt szívvel szavazhatnának a Fideszre, a fideszes fiatalokat utáló konzervatívok pedig megtalálnák a maguk keresztény pártját.

A KDNP szóvivője az cikk megjelenését követően azt állította, hogy nincs semmi alapja a pártváltásról szóló információknak. Halász Zsuzsa leszögezte: a KDNP vezetése sem tagfelvételi kérelmet, sem a KDNP-frakcióba való átülési szándékról szóló információt nem kapott Orbán Viktortól.