Most Ádert támadta meg a Magyar Nemzet

2007.01.15. 13:35
Pokorni Zoltán fellélegezhet, a Magyar Nemzet hétfői számában Áder János került a célkeresztbe. A jobboldali napilap egy féloldalas elemzést közölt arról, hogy a kormányoldallal összeforrt "nagytőke" érdekei szerint a Terror Házát igazgató Schmidt Mária az egykori frakcióvezető segédletével akar új pártot szervezni, hogy elhódítsa a szavazatokat a hajthatatlan és megvásárolhatatlan Orbán Viktortól.

A Magyar Nemzet tavasszal szolgáltatott komoly meglepetést azzal, hogy egy nem létező szerzőnek tulajdonított véleménycikkben durván megtámadta Pokorni Zoltánt. A lap akkori cikke szerint a Fidesz alelnöke Orbán Viktorral akar leszámolni, és ennek érdekében próbálja elfoglalni a párt fővárosi kulcspozícióit. A Nemzet hétfői számában megjelent publicisztika hasonló szervezkedéssel vádolja Áder Jánost.

Orbán ellen


Ma már nem aszfaltoznak együtt

A jobboldali napilapban megjelent elemzés - szerzője Horváth Zsolt - hosszas felvezetés után azt állítja Áderről hogy "bizonyos feltételek" teljesülése esetén szerepet vállalna egy új, az Orbán Viktor vezette Fidesszel konkuráló párt vezetésében. A cikk tényként szögezi le, hogy a rivális pártot a Terror Háza Múzeum igazgatója, Schmidt Mára szervezi, és ennek érdekében az elmúlt hetekben megbeszéléseket kezdeményezett a Fidesz politikusaival, polgármestereivel. A Nemzet leszögezi azt is, hogy a milliárdos vagyonú üzletasszony Orbánnal való szembenállását eddig sem rejtette véka alá. Egy Népszabadságban publikált írásában például egyértelműen utalt arra, hogy "Orbán Viktor nem lehet a továbbiakban a jobboldal vezetője".

Nagytőkés vonal

A fideszes körökben - a Pokorni-ellenes cikk szerzőjéhez hasonlóan - ismeretlen cikkíró gondolatmenete szerint a kormányoldali nagytőke akarja a szervezkedéssel meggyengíteni a tántoríthatatlan Orbánt. Schmidt Máriát segíti ebben - állítja a Nemzet - az Index tulajdonosa, Nobilis Kristóf és az OTP alelnöki posztjáról nemrégiben kilépett Spéder Zoltán is, sőt az Orbán elleni együttműködés egészen Bajnai Gordon, fejlesztési biztosig terjed. A szerző végül az önkormányzatokhoz áramló uniós pénzek megszerzését célzó akcióként magyarázza a "megvásárolhatatlan" pártelnök hatalmát gyengíteni hivatott állítólagos pártalapítást.

Ellenlépés ellen

Információink szerint a Fideszben, elsősorban a pártelnök körein kívül derültséget és megdöbbenést keltett a Magyar Nemzet-cikk. Az elnöki poszt körüli kavarások ügyében senki sem akart névvel nyilatkozni, de több forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fideszen belül valóban formálódott egy olyan társaság, amely szerint Orbán az utóbbi időszakban már inkább teher a párt számára, és kompromisszumképtelensége miatt döntései nem jó irányba vitték a belpolitikát. A nemzetes cikk azonban durvaságával leginkább arra irányíthatja rá a figyelmet, hogy a kormányoldalt szabdaló belső viták időszakában az ellenzék legnagyobb pártjában is fű alatt kíméletlen klikkharcok zajlanak.

Passzív rezisztens

Valószínű, hogy Áder nyílt megtámadásával az Orbán-tábor egyértelműen jelezte, tudatában van az ilyen törekvéseknek, és kíméletlenül fellép ellenük. Forrásaink azt állítják, Áder az utóbbi időben gyakorlatilag kivonta magát a fideszes politikai tevékenységből. Az egykori frakcióvezető akkor szakított nyíltan a pártelnökkel, amikor a tavaszi kampányban Orbán nem vette figyelembe kérését a Györ-Sopron megyei lista összeállításánál, amelyre így Áder egyik korábbi MIÉP-es ellenfele is felkerült. Áder a választások után semmiylen párttisztséget nem vállalt.

Scifi a politikában

Az üggyel kapcsolatban gyakorlatilag lehetetlen nyilatkozatra bírni a Fidesz vezetőit. Az érintettek helyett Szijjártó Péter pártszóvivő adott ki rövid reagálást, amelyeben a Magyar Nemzet scifi-rovatának termékeként értékelte a cikket, amellyel politikai pártnak nem dolga foglalkozni.