Ki akartak dobni egy tanárnőt a Terror Házából

2003.06.16. 07:11
Tárlatvezetés közben akartak kidobni a múzeumból egy pécsi történelemtanárt, mivel a Terror Háza szakmai igazgatója nem értett egyet a tanár egy mondatával. - írja a Népszabadság hétfői száma. A múzeum vezetése az Indexnek elküldött levelében cáfolta a sajtóban megjelenteket.
A Terror Háza cáfol
Schlett Anna, a Terror Háza múzeum szóvivője az Indexhez eljuttatott levelében cáfolta a Népszabadság hétfői számában és az Új Dunántúli Naplóban megjelent állításokat.

"Nem igaz az a híresztelés, hogy a szakmai igazgatónk bárkit ki akart volna dobatni a múzeumból." - írja Schlett levelében.

A múzeumban csak kijelölt tárlatvezetők a vezetéssel egyeztetett tartalmú szövegekkel vezethetnek csoportot ugyanúgy, mint minden közgyűjteményben. Ha ezeket a szabályokat valaki nem tartja be, és hangos előadásával zavarja a többi látogatót, a vezetésnek joga van figyelmeztetni az illetőt .

"Kiszely úr is a hölgy hangerejére figyelt föl, s miután a tanárnő félreérthető, s a kiállítás szellemével össze nem egyeztethető kijelentést tett, szólította fel őt rögtönzött tárlatvezetése beszüntetésére.

Senki nem kérte vagy utasította a tanárnőt a múzeum elhagyására - mint ahogyan ő ezt nyilatkozta -, erről a hölgy által kért és felvett jegyzőkönyv is tanúskodik. A pécsi iskoláscsoport mindeközben tanárnője nélkül végignézte a tárlatot." - írja Schlett levelében.

A biztonsági őrrel akart egy, az osztályát kalauzoló pécsi történelemtanárt kivezettetni a budapesti Terror Háza Múzeum szakmai igazgatója - értesült a Népszabadság. Ligetfalvi Orsolya, a pécsi 500-as szakmunkásképző történelemtanára az Új Dunántúli Naplónak elmondta: előzőleg már kétszer járt a múzeumban, amelynek anyagát fontos gyűjteménynek tartja, hiszen családja is szenvedett az ÁVO-tól.

Tárlatvezetését, mint elmondja, így kezdte: "1945-ben a Vörös Hadsereg felszabadította hazánkat - ahogy ezt a kor retorikájában használták -, azaz negyven évig, a rendszerváltásig a szovjet megszállás évei következtek.". A fentieket hallva, Kiszely Gábor, a múzeum szakmai igazgatója figyelmeztette a tanárnőt, hogy a mondat ellenkezik a ház szellemével.

Lebolsevikozta

Az igazgató és a pedagógus vitába bonyolódott, Kiszely Gábor felszólította Ligetfalvi Orsolyát, hogy hagyja el az épületet. Amikor erre nem volt hajlandó, a szakmai igazgató lebolsevikozta, majd a biztonsági őrrel próbálta kidobatni, megalázva őt a tanítványai előtt, állítja a tanárnő. A pedagógus nem engedelmeskedett, s követelésére jegyzőkönyvet vettek fel az esetről.

Kiszely Gábort a megyei napilapnak azt nyilatkozta: nem hallotta az idézett mondat második felét, csak azt, hogy a Vörös Hadsereg felszabadította hazánkat.

A pedagógus a Népszabadságnak csupán annyit mondott: nem akar panaszt tenni a történtek miatt, viszont arra igényt tart, hogy Kiszely kérjen bocsánatot. Ennek érdekében ügyvédhez fordult.

Cáfolta ugyanakkor az Új Dunántúli Naplóban és a Népszabadságban megjelent állításokat a Terror Háza Múzeum szóvivőjem, Schlett Anna az Indexnek elküldött levelében (Lásd a keretest).

A szóvivő azt írja, a múzeumban csak a vezetéssel egyeztetett tárlatvezetés lehetséges lehetséges, valamint nem igaz az az állítás sem, miszerint a tanárnőt ki akarták volna tessékelni a múzeumból. Ezt a jegyzőkönyv is rögzítette, áll a levélben.