Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Nem kapott pénzt a Terror Háza

2003.05.07. 06:58
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumánál zajlik a Terror Házát fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány felülvizsgálata, így az intézmény még nem kapta meg idei költségvetési támogatását. Demszky Gábor után Verók István terézvárosi polgármester is támadást intézett a pengefal ellen.
Az állami múzeumok és közalapítványok közül már mindegyik hozzájutott az idei költségvetési támogatásához, kivéve a Terror Háza - értesült a Magyar Nemzet.

A szokatlan késedelmet elszámolási feladatokkal, a gazdálkodás áttekintésével indokolja a kultusztárca. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma szerint jelenleg zajlik a Terror Házát fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány felülvizsgálata. A vizsgálati szempontok között már a hamarosan hatályba lépő "üvegzsebtörvény" rendelkezéseit is érvényesíteni kell.

A minisztériumban arról tájékoztatták a Magyar Nemzetet, hogy azok a múzeumok és közalapítványok, amelyek elszámoltak gazdálkodásukkal, már megkapták az állami támogatást. A lap úgy tudja, hogy a többi szervezettől nem kért a tárca olyan részletes, visszamenőleges, s a tervekre is vonatkozó elszámolást, mint a Terror Házától, ezért azok már mind hozzájutottak az Országgyűlés által jóváhagyott támogatásukhoz.

Demszky Gábor után a VI. kerület MSZP-s polgármestere is támadást indított a Terror Háza pengefala ellen. Verók István szerint - írja a Magyar Nemzet - a szervezési és működési szabályzatot megsértve született döntés a díszítőelem fennmaradásáról az előző ciklusban. A polgármester kezdeményezi, hogy a terézvárosi képviselő-testület vonja vissza a pengefalra kiadott tulajdonosi hozzájárulást.