Konrád
8 °C
26 °C

Pető: A Terror Háza nincs veszélyben

2003.03.06. 19:00
A Terror Háza minden más közművelődési vagy közgyűjteményi intézménynél jobb helyzetben van - mondta Pető Iván szabad demokrata politikus, a parlament kulturális bizottsága elnöke, aki hozzátette: az a múzeum, amelyik 167 millió forintot meg tud takarítani, hihetetlenül jól áll anyagilag. Schmidt Mária főigazgató szerint Pető Iván nem tesz különbséget a XX. Századi Intézet és a XXI. Századi Intézet programjaira és kutatásaira adott költségvetési támogatás és a múzeum feladataira nyújtott központi támogatás között.
A Terror Háza nincs veszélyben, sőt anyagi értelemben minden más közművelődési vagy közgyűjteményi intézménynél jobb helyzetben van - mondta Pető Iván szabad demokrata politikus, a parlament kulturális bizottsága elnöke csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Hihetetlenül jól áll anyagilag

A kormánypárti honatya a Terror Házát működtető közalapítvány tavalyi gazdálkodásával kapcsolatos dokumentumra hivatkozva közölte: az állami támogatásból csaknem 167 millió forintot nem tudtak elkölteni. "Az a múzeum, amelyik 167 millió forintot meg tud takarítani, hihetetlenül jól áll anyagilag" - fogalmazott Pető Iván, hozzátéve: megalapozottnak tartja azt a korábbi javaslatát, amely az intézmény költségvetési támogatásának 150 millió forintos csökkenését irányozta elő.

A szabad demokrata képviselő jelezte: a megtakarított összeg felhasználásáról a kulturális tárca dönthet. Ugyanakkor el tudja képzelni, hogy a megtakarított pénzt is csak indokolt esetben kapja meg az intézmény.

Valóban érkezett kérés

A kulturális minisztériumban még nem született döntés arról, hogy a Közép- és Kelet-európai Történelem- és Társadalomkutatásért Közalapítvány tavalyi gazdálkodásából megmaradt 167 millió forintot felhasználhatja-e az idén a közalapítvány. Ezt a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) sajtóirodájának munkatársa közölte az MTI érdeklődésére.

Az NKÖM sajtóirodájának munkatársa elmondta: a Terror Házát is működtető közalapítványtól valóban érkezett kérelem a minisztériumhoz arra, hogy az idén felhasználhassák a tavalyi gazdálkodásukból fennmaradt összeget. A tárcánál még vizsgálják a kérelmet - fűzte hozzá.

Demszky buldózerrel, Pető fiskálisan

Schmidt Mária úgy véli, hogy Pető Iván rosszindulatúan összekeveri a Terror Házát is működtető közalapítvány által felügyelt intézményeknek nyújtott állami támogatásokat. A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint ugyanis Pető Iván nem tesz különbséget a XX. Századi Intézet és a XXI. Századi Intézet programjaira és kutatásaira adott költségvetési támogatás és a múzeum feladataira nyújtott központi támogatás között.

Szavai szerint Demszky Gábor buldózerrel támad a Terror Háza Múzeumra, Pető Iván pedig fiskális eszközzel. Schmidt Mária - aki a Közép- és Kelet-Európai Történelem- és Társadalomkutatásért Közalapítványhoz tartozó mindhárom intézmény főigazgatója - elmondta: a XX. Századi Intézet és a XXI. Századi Intézet valóban megtakarított 167 millió forintot, de ezt az összeget nem használhatják fel a múzeum működtetésére. "Ezek címkézett pénzek, amelyeket nem lehet a Terror Háza és az intézetek között átcsoportosítani, ez hűtlen kezelésnek minősülne" - mondta.

Közölte: a két intézet hosszú távú programokra kapott támogatást és a napokban kértek engedélyt a kulturális minisztériumtól arra, hogy a megtakarított összeget idén használhassák fel. "Egy kicsit takarékosak voltunk, mert számítottunk arra, hogy ebben az évben nem kapunk támogatást, mint ahogy nem is kaptunk" - mondta, hozzátéve, a tárca eddig egyetlen beadványukra sem válaszolt. Schmidt Mária szerint Pető Iván, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke azért tett rosszindulatú nyilatkozatot - nyomást gyakorolva ezzel a kulturális tárcára -, hogy a két intézettől elvonják a tavalyról megmaradt támogatási összeget.