Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Pintér-közeli cég védi a Terror Házát

2003.04.04. 16:28
Három éven át összesen 86 870 000 Ft + áfáért őrizheti a Preventív Rt. a Terror Házát. Pintér Sándor volt belügyminiszter korábbi cégében igazgatósági tag Valenta László, aki a kormányváltás után közös céget alapított az egykori rendőrtábornokkal. Schmidt Mária, a ház igazgatója szerint semmi meglepő nincs a cég kiválasztásában, hiszen eddig is ők őrizték a múzeumot.
Tárgyalásos közbeszerzési eljárás keretében választotta ki a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány Pintér Sándor egykori cégét a Preventív Rt.-t, a Terror Háza 24 órás őrzés-védelmének megszervezésével. Az egykor Pintér Sándor által létrehozott cég jelenleg a Hungária Szálloda Rt. tulajdona, de a biztonsági piac meghatározó szereplői szerint valójában továbbra is a volt belügyminiszter érdekeltségébe tartozik.

Ezt a verziót támasztja alá az a tény, hogy a cégben a kormányváltás után igazgatósági taggá választották Valenta Lászlót. Valenta a rendőrség gazdasági főigazgatója volt Pintér országos rendőr-főkapitánysága alatt, és menesztése után közös biztonsági cégeket alapítottak. Amikor Pintérből belügyminiszter lett, Valentát választotta kabinetfőnökéül, majd a kormányváltás után néhány hónappal közös tanácsadó céget hoztak létre.

Jó őrzést végeznek

Az Index kérdésére Schmidt Mária főigazgató azt mondta, hogy a Preventív megbízása azért nem számít meglepetésnek, mert az Andrássy úti objektumot eddig is ez a cég védte. Schmidt Mária szerint a cég a Terror Háza alapítása óta jól végzi munkáját. A szakszerű őrzésre a főigazgató szerint egyébként annál is inkább szükség van, mert az utóbbi időben névtelen bejelentők miatt kétszer is bombariadót kellett elrendelni az épületben.