Kopaszverés az antirasszista demonstráción

2005.05.15. 17:03
Tamás Gáspár Miklós fasisztáknak nevezte a 21-es buszon karddal leszúrt tizenötéves fiú támadóit a vasárnap délben rendezett antirasszista demonstráción, és a romák diszkriminációja elleni aktívabb fellépésre buzdította a mintegy félezer egybegyűltet. Az áldozat családja megduplázta a rendőrség által felajánlott ötszázezer forintos nyomravezetői díjat, a cigányellenes nézeteiről ismert bloggert pedig leütötték miután állítólag karlendítéssel próbálkozott a tüntetők előtt.
"Egy fiút leszúrtak a fasiszták, ezért kijöttünk az utcára" - kezdte beszédét a Moszkva téren Tamás Gáspár Miklós filozófus a tizenötéves roma fiúért rendezett, rasszizmus ellen tiltakozó tüntetésen. Egy katonai ruhákat viselő, karddal és pajzsokkal felszerelkezett társaság május 8-án kötött a fiúba a Moszkva téren, a 21-es busz végállomásán. A banda egyik tagja a kardjával megszúrva életveszélyes sérülést okozott a fiúnak.

"Fajüldöző országban nem kívánunk élni"


Nézze meg képeinket!
"Senki nem megy utcára, mert cigány gyerekeket külön iskolákba szorítanak, senki nem megy ki az utcára, mert alig van cigány egyetemista. Az állítólag demokratikus politikai közösség mindezt már magától értetődőnek tekinti. Elérkezett az ideje annak, hogy ne csak akkor menjünk ki az utcára, ha már vér folyik" - tette hozzá Tamás Gáspár Miklós, miközben a félezer egybegyűlt többször viharos tapssal szakította meg a beszédet.

"Nem most kellett volna először idejönnünk, hanem 15 éve. Kimondani, hogy fajüldöző országban nem kívánunk élni" - mondta, majd így zárta a beszédét: "Nekem kiváltságaim vannak, mert fehér férfinak születtem, de ezek nem illetnek meg engem, és senki mást. Vagy egyenlőek vagyunk, vagy nem vagyunk emberek".

"Ez melyik párt?"

"Ez melyik párt?" - tolakodott közben hozzám egy harmincas. Többen rápisszegtek: "Ez mindegy. A megkardozott kisfiúért vagyunk itt." "Ezt tudom - válaszolta -, csak látom, hogy kint áll két ember"- utalt Tamás Gáspár Miklósra és az éppen mikrofonhoz lépő Teleki László romaügyi államtitkárra. "Melyik párttól vannak?" "Itt nem ez a lényeg" - válaszolták neki, és ez valóban érződött a tüntetésen. A Józsikaként emlegetett áldozat anyukája ezt így fogalmazta meg: "itt roma, nem roma, politikus, és nem politikus egyaránt jelen van; emberek".

A pártok képviseletében amúgy beszédet mondott a kendertüntetésen ellentüntetőként eperfagyit osztogató Petkó András az MDF-től, és Kállai Katalin az MSZP-től, aki "nem csak mint politikus, de roma származású anyaként" is jelen volt. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége által kezdeményezett tüntetéshez csatlakozott - többek között - az egymással vitában álló roma szövetségeken kívül a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, az SZDSZ-Új Generáció és az MSZP társadalompolitikai tagozata is. Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere a tüntetőkhöz nyílt levelet írt "Egy buszon utazunk!" mottóval. A politikusok és családtagok közül Teleki mondta ki először a közös üzenetet: "Nem hiszem, hogy ma meg lehet egy etnikai kisebbséggel azt tenni, amit Józsikával megtettek!"

"Ez nem egy ötszázezer forintos kvízkérdés a televízióban" - utalt később Kállai Katalin az alacsony összegű jutalomra, amit a 25 év körüli, rohamsisakos, katonaruhás tettes nyomravezetőjének ajánlott a budapesti rendőrfőkapitány. A leszúrt fiú édesapja bejelentette, hogy még ötszázezer forintot felajánlanak, mint mondta, saját maguk megnyugtatására. A Tégy a gyűlölet ellen nevű civil szervezet képviseletében Hegedűs Zsuzsa viszont botránynak nevezte, hogy ilyen jutalomra egy jogállamban egyáltalán szükség van.

Tomcat megverette magát

Nézze meg a képeket!
A tömegben dulakodásra is sor került. A cigányellenes nézeteiről ismert blogger, Polgár Tamás (alias Tomcat) a "Cigányokat bántani tilos!" táblával már a tüntetés elején is feltűnést keltett, majd egy szemtanú szerint "karlendítést mutatott be" és összetűzésbe került a tüntetőkkel, egyikük le is ütötte. Tomcat szerkesztőségünkbe eljutatott levelében később azt állította, hogy meg akarták késelni.

Polgárt a rendőrök mentették meg, és miközben a rendőrkocsihoz vezették, ezt nyilatkozta: "Egyedül voltam, békével jöttem, támogatni akartam őket. Sajnálom a fiút. De ők azt gondolták, ilyen ruhában csak ellenük lehetek" - mondta, utalva többek között az "I support the worldwide jewish plot (Támogatom a világméretű zsidó összeesküvést)" feliratú pólójára. A BRFK illetékese az Index érdeklődésére úgy nyilatkozott, hogy a tüntetésen rendzavarás miatt előállított férfi ellen szabálysértési eljárás indul, de vasárnap délután már elhagyhatta a második kerületi rendőrkapitányság épületét.

Békés vonulás

Tomcat korábbi álláspontja
"Szerintem itt mindössze annyi történt, hogy az egyik tetves cigánykölyök leszúrta a másikat, aztán megijedtek, és gyorsan megegyeztek, hogy kitalálják a mesét a gonosz skinheadekről, mert kínos lenne elmagyarázni a rendőröknek, hogy min kaptak így össze - vagyis hogy lopni voltak."

Forrás: Tomcat Polóblogja

"Legyen békés ez a tüntetés a tett helyszínétől a kórházig" - hangsúlyozta később az incidensre utalva az áldozat édesanyja. - "Mutassuk meg, hogy méltón tudunk tüntetni, ne mutogassanak ránk ujjal." Ekkor a tömeg gyalog elindult a 21-es busz végállomásától a Szent János Kórházhoz, ahol a 15 éves fiút ápolják.

A kórház előtt a Szent János szobornál Iványi Gábor tiszeteletes mondott egy imát, és kifejtette: reméli, hogy az elkövető megérti, mit tett, és maga jelentkezik a rendőrségen. Itt félberamaradt a tüntetés, ugyanis az Egészségügyi Minisztérium nem adott engedélyt arra, arra hogy a tömeg a kórházig vonuljon, így innen már csak a család és a tiszteletes mehetett tovább.