Amerikában már szavaznak a magyarok

2006.04.01. 13:28
Szombaton az amerikai kontinensen, vasárnap a világ többi részén adhatják le szavazataikat a külföldön tartózkodó magyarok. A legtöbben Londonban, a legkevesebben Líbiában szavaznak.

Délután egykor megkezdődött a parlamenti szavazás az Egyesült Államokban a magyar külképviseleteken. Az amerikai kontinensen összesen tizenegy városban 1080 állandó magyarországi lakhellyel rendelkező magyar állampolgár jelezte részvételi szándékát. A legtöbben, 438-an New Yorkban a főkonzulátuson szavaznak, Brasiliában, Brazília fővárosában csupán öten.

A többi földrészen vasárnap adhatják le szavazataikat a magyarok. A kilencven magyar külképviselet közül a legtöbben Londonban (1247), Brüsszelben (643), Párizsban (411), Münchenben (409) és Bécsben (349) szavaznak, a legkevesebben Líbia fővárosában, Tripoliban (1), a marokkói Rabatban is csak három magyar adja le szavazatát.

A szavazatokat nem a külképviseleten összesítik - így őrizhető meg a szavazás titkossága például Líbiában. A lezárt urnákat hazaküldik, és az Országos Választási Bizottság április 8-án átadja az illetékes választási bizottságok elnökeinek. Ha egy urna nem érkezik be április 6-án éjfélig az országos választási központba, akkor a szavazatokat megsemmisítik.