Változnak a vizitdíj-fizetés szabályai

2007.06.18. 19:21
Aki mentességet élvez a vizitdíj fizetése alól, annak kórházi napidíjat sem kell majd fizetnie. Aki azonban megkerüli háziorvosát, annak 1000 forint lesz a vizitdíj, ami gyerekekre és hajléktalanokra is vonatkozik. A parlament hétfőn módosította a vizitdíjról szóló törvényt, az új szabályok július 1-én lépnek életbe.

Július 1-től kórházi napidíjat sem kell majd fizetni azoknak, akik eddig mentességet kaptak a vizitdíj fizetése alól. 1000 forintra nő ugyanakkor az eddigi 600 forintos térítési díj akkor, ha valaki beutaló nélkül megy szakrendelésre, vagy ha nem ott veszi igénybe az ellátást, ahová a beutalója szól. Az erről szóló törvénymódosító csomagot 182 igen, 1 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül fogadta el hétfőn az Országgyűlés.

A beutaló nélküli szakellátásért fizetendő 1000 forintos díj azokra is vonatkozik majd, akik egyébként mentesülnek a vizitdíj fizetése alól, így a gyerekekre és a hajléktalanokra is. A kormány azt szeretné elérni ugyanis, hogy senki ne kerülje meg a háziorvosát, és csak úgy menjenek - lehetőség szerint - szakrendelésre a betegek, hogy oda a háziorvos utalja be őket.

Ugyancsak változás a vizitdíjjal kapcsolatban, hogy július 1-től nem kell a terhes anyáknak részleges térítési díjat sem fizetniük a szülésekért és az orvosválasztásért. Továbbra is ingyenes lesz mindenkinek a tüdőszűrés, és a középiskolásoknak még akkor sem kell vizitdíjat fizetniük, ha tanulmányaik befejezése előtt elmúltak 18 évesek.

Bővül a vizitdíj-mentességi kör: nem kell megfizetni a 300 forintot ezentúl a rendőröknek, katonáknak, mentőknek, katasztrófavédelmiseknek, vámosoknak, titkosszolgálati dolgozóknak, katonáknak, határőröknek és a büntetésvégrehajtásban dolgozóknak, ha szolgálat közben sérültek meg. Mentesülnek a vizitdíj fizetése alól azok a véradók is, akik legalább 30 alkalommal adtak vért.

A módosított törvények között szerepel az is, hogy Magyarország csatlakozik majd a Eurotranszplanthoz a szervátültetések könnyítése érdekében, ennek pontos időpontjáról azonban még nincs döntés.