Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Plusz forrást kap kilencvenegy kórház

2007.06.13. 20:05
Kilencvenegy kórház három hónapon keresztül havi 1,14 milliárd plusz forrásban részesül, jelentette be Horváth Ágnes egészségügyi miniszter. Ezen felül 43 járóbeteg-szakellátó összesen 60 millió forintot kap. Az egészségügyi miniszter értékelte a tárca egyéves munkáját.

Kilencvenegy kórház kap háromhavi plusz forrást, havonta 1,14 milliárd forintot, jelentette be az egészségügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón szerdán. Ez a kiegészítő juttatás összesen 3,42 milliárd forintot jelent, a pénzeket júniusban fizetik ki, tette hozzá Horváth Ágnes. A tárcavezető bejelentette, hogy 43 járóbeteg-szakellátó kap szintén kap összesen 60 millió forintot.

A miniszter kérdésre válaszolva elmondta, valamennyi súlyponti intézmény kap a plusz forrásból, az elosztás ágyszám alapján történik, az Egészségbiztosítási Alap elkülönített részéből.

Öt törvényt fogadott el a parlament

Horváth Ágnes a tárca egyéves munkáját úgy értékelte, hogy nehéz év áll az egészségpolitika, az ágazatban dolgozók és a betegek mögött. Elmondta, hogy öt törvényt fogadott el a parlament az egészségügy reformjával kapcsolatban: a gyógyszer-gazdaságosságit, a kamarait, az egészségbiztosítási felügyeletről szólót, illetve a vizit- és kórházi napidíj bevezetését célzót.

A gyógyszer-gazdaságossági törvény egyik lényeges hatásaként említette, hogy annak életbe lépésétől - az árversenynek köszönhetően - 1500 gyógyszer ára csökkent, ami 10 milliárd forintos lakossági megtakarítást eredményez. További változást hozott, hogy 400 készítményt lehet már patikán kívül is kapni, és 31 új patika alakult az elmúlt fél évben.

A kórházi átalakítás még nem ért véget

Az intézményi reform kapcsán Horváth Ágnes azt mondta, a kórházi átalakítás még tart, azonban nem minden intézmény kezdte meg a változtatást, vagy nem követi a struktúraátalakítást. Kiemelte, 23 kistérségben uniós forrásokból szeretnék fejleszteni a járóbeteg-ellátást. Az Egészségbiztosítási Felügyelet munkájáról szólva a tárcavezető kitért arra, hogy eddig a szervezethez 1140 bejelentés érkezett, 106 esetben indítottak eljárást, és 21 esetben szabtak ki bírságot.

A vizit- és kórházi napidíj kapcsán Horváth Ágnes leszögezte, a bevezetés óta csökkent az orvos-beteg találkozások száma, ezért szintén csökkentek a gyógyszerrendelések, ami becslések szerint 12 milliárd forint megtakarítást eredményez az év végére. A vizitdíj éves szinten 20 milliárd forint bevételt jelent a szolgáltatóknak. "A vizitdíj közel négy hónap tapasztalata alapján éves szinten 32 milliárd forintra becsüljük azt a hatást, amivel kevesebbet kell a biztosítónak költenie" - fogalmazott Horváth Ágnes.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft