Klaudia
-4 °C
2 °C

Lesújtó vélemény az egészségügyi reformról

2007.06.18. 07:22
A megkérdezettek 71 százaléka szerint az egészségügyi ellátórendszer ma rosszabbul működik, mint a reformok előtt, derül ki a Századvég és a Forense júniusi felmérésből. A Magyar Hírlap által ismertetett kutatás szerint a megkérdezettek 47 százaléka az egybiztosítós egészségbiztosítást támogatja.

Az egészségügy jelenlegi helyzetével kapcsolatos társadalmi elégedettség egy százfős skálán 35 pont, derül ki a Századvég és a Forense júniusban végzett felméréséből. A Magyar Hírlap által ismertetett kutatásban 971 ember véleményét kérdezték meg az egészségügy helyzetéről és az ellátórendszer átalakításáról.

A megkérdezettek 47 százaléka az egybiztosítós, nem piaci alapú egészségbiztosítási rendszert tartja jónak. A vegyes, profitorientált biztosítóknak is szerepet adó rendszert 29 százalék támogatja.

Mindössze 5 százalék gondolja úgy, hogy kizárólag privátbiztosítókkal megvalósítható az egészségbiztosítás átalakítása. A megkérdezettek 4 százaléka támogatná a német modellt, amelyben regionális alapon szerveződő biztosítók működnek.

A Fidesz híveinek 57 százaléka, de az MSZP szavazóinak jelentős része, 47 százaléka is az egybiztosítós egészségbiztosítás megtartása mellett áll.

A válaszadók 68 százaléka szerint drágulna az ellátás a több-biztosítós modellben. A költségek csökkenésében csak a megkérdezettek 12 százaléka bízik.

Az egészségügyi reformok megítélése a felmérés szerint lesújtó: 71 százalék szerint az ellátórendszer rosszabbul működik mint a reformok előtt. 15 százalék nem lát változást, javulást 6 százalék említett.

Az egészségügy jövőjével kapcsolatban tízből hárman bizakodóak, a megkérdezettek közel fele viszont hosszabb távon romlást vár. A válaszadók 71 százaléka biztos benne, hogy a vizitdíj nem szorítja vissza a hálapénzt.