Gyurcsány egy biztosítót és több pénztárt akar

2007.06.14. 15:02
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint folytatni kell az egészségügyi reformot, viszont a szocialisták nem hívei a több biztósítónak, a magántőkét a regionális pénztárakba engednék csak be, egyelőre ott is csak kisebbségi tulajdonosként. A kormányfő szerint akár már 2008-tól megvalósulhat mindez, ha sikerül a koalíciós partnerrel zöldágra vergődni.

Verseny, de csillapított; egy biztosító, de több pénztár, ismertette Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke, miniszterelnök a párt kompromisszumos egészségügyi javaslatát csütörtökön. Gyurcsány felidézte, a két koalíciós pártnak távol áll az álláspontja a jövőt illetően, hiszen a szocialisták az egy biztosító hívei, míg a szabad demokraták a piaci alapú több biztosítós modell mellett kötelezték el magukat.

A miniszterelnök úgy véli e két egymástól távol álló álláspontból hozták létre a kompromisszumos megoldást; maradna egy társadalombiztosító, ellenben létrejönnének a regionális pénztárak. Gyurcsány szándékai szerint a szolgáltatók és a szolgáltatói szinteken kellene megteremteni a versenyt.

Úgy vélte, jelenleg a háziorvos nem érdekelt abban, hogy meggyógyítsa a betegeket, inkább továbbküldi őket a szakrendelésekre, ott azonban az az érdeke a szakorvosnak, hogy kórházba fektesse a beteget, mert ez többet hoz a konyhára a szolgáltatónak. Gyurcsány érdekeltté tenné a szolgáltatókat a versenyben, a magántőkét pedig a regionális pénztárakba engedné csak be, kizárólag kisebbségi tulajdonosként.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, az egészségügyben van helye a versenynek, de a biztonságos átmenet érdekében a regionális alapokon megszervezett pénztárakon keresztül kell elindítani a változást. Hozzátette: később ezeket kinyitva más régiók biztosítottai számára is tehetnek majd ajánlatot a pénztárak.

A pártelnök-miniszterelnök a javaslatot ismertetve hangsúlyozta: a megyei egészségbiztosítási pénztárakba beengednék a magántőkét, de csak kisebbségi tulajdonosként. Gyurcsány Ferenc kijelentette: azt várják a szabad demokratáktól, hogy ők is tegyenek két ponton lépést előre. A miniszterelnök azt valószínűsítette, ha megegyezés születik, akár már ősszel elkezdődhetne a törvénykezési munka és akár már 2008. januárjától létrejöhetne az új rendszer.

Közlése szerint a magánbefektetők csak tőkeemeléssel szerezhetnének kisebbségi tulajdont. Arra a felvetésre, ez mikortól várható, úgy reagált: ez a befektetőkön is múlik, hiszen a rendszer bevezetése pillanatában nem lehet még majd látni a pénztárak mérlegét, így az elején mindenképp nagyobb volna a magántőke kockázata.

Az SZDSZ június 25-ig meg akar állapodni az MSZP-vel az egészségügy, az adórendszer, a közpénzügyek reformjában, és a villamosenergia-piac megnyitásának részleteiben - jelentette be Kóka János, az SZDSZ elnöke a Liberális Gazdasági Tanács csütörtöki ülése után. Az egészségügy reformjáról az MSZP elnöksége által készített ötoldalas dokumentum kapcsán Kóka azt mondta : örül, hogy a szocialisták végre megfogalmazták elképzelésüket a TB átalakításáról. Az SZDSZ ragaszkodik ahhoz, hogy legyen verseny a társadalombiztosítás rendszerében, és teremtsék meg a magántőke részvételének lehetőségét az ellátásban, mondta a politikus.  • Tippek
  • Hírek