Előzetesbe helyezték Zuschlag Jánost

2007.09.21. 11:37
A Szegedi Városi Bíróság elrendelte pénteken Zuschlag János elõzetes letartóztatását. A volt MSZP-s képviselõt vette őrizetbe a kecskeméti fõügyészség, miután bûnszervezetben elkövetett csalással gyanúsították meg. Zuschlagot most újabb 30 napig benttarthatják. Gyurcsány tisztázást akar.

Kecskemétrõl Szegedre szállíttatta az ügyészség Zuschlag Jánost, hogy ott zárt ajtók mögött döntsön a bíróság a szocialista politikus elõzetesbe helyezésérõl.

Gyurcsány tisztázni akar

Gyurcsány Ferenc minden segítséget megad a nyomozó hatóságoknak az ifjúsági szervezetek állami támogatásával kapcsolatos ügyekben, áll a kormányszóvivői iroda közleményében. Egyúttal arra kéri az ifjúsági ügyekért felelős korábbi minisztertársait, valamint a tárcák korábbi vezető tisztségviselőit, hogy maguk is tegyenek meg mindent az igazság mielőbbi kiderülése érdekében.

Magyarország jogállam, ahol a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak. A miniszterelnök szilárd meggyőződése, hogy aki megszegi a jogszabályokat, annak viselnie kell tettének következményeit, beosztásától és pártállástól függetlenül.

A miniszterelnök tiszta vizet kíván önteni a pohárba. Volt szakminiszterként minden segítséget megad a nyomozó hatóságoknak az ifjúsági szervezetek állami támogatásával kapcsolatos ügyekben. Gyurcsány Ferenc emellett arra kéri az ifjúsági ügyekért felelős korábbi minisztertársait és a tárcák korábbi vezetőit, hogy maguk is járuljanak hozzá az igazság mielőbbi kiderüléséhez.

A Szegedi Városi Bíróság péntek délelőtt, helyt adva az ügyészség kérésének, elrendelte Zuschlag letartóztatását. A bíróság azzal indokolta döntést, hogy fennáll a szökés, elrejtőzés és az eljárás meghiúsításának veszélye.

A képviselõt ezután visszaszállítják Kecskemétre, ahol a törvény adta lehetõségek szerint egy hónapig tarthatják fogva. Ha az ügyészség kéri, és a bíróság helyt ad a kérésnek, a következõ körben már további 90 napra is elrendelhetik az elõzetes letartóztatást. Ha az elsőfokú ítélet nem születik meg három éven belül, Zuschlagot szabadon kell engedni. Amikor a politikus rendőri kíséretben elhagyta a tárgyalótermet, az újságírók kérdéseire csak annyit mondott: Továbbra sincs Zuschlag-ügy!

Állami pénzek

Az exképviselőt két évi nyomozás után a nyár elején gyanúsították meg - akkor még csak az 5-20 évig terjedő börtönnel sújtható, különsen nagy értékre elkövetett csalással -, mivel hamis számlákat találtak több, állami támogatást kapott ifjúsági szervezet leadott elszámolásában. Az MSZP-hez közeli szervezetekből kiépült hálozat főként nyári táboroztatásra kapott pénzeket az egykori ifjúsági tárcától.

A volt MSZP-s képviselõt szerdán váratlanul vette õrizetbe a Bács-Kiskun Megyei Fõügyészség. Zuschlagot úgynevezett folytatólagos gyanúsitotti kihallgatásra idézték be Kecskemétre, ő azonban nem tett vallomást. Az ügyészek viszont közölték vele, hogy megváltoztatva a korábbi gyanúsítást, már bûnszervezetben elkövetett csalással vádolják. Az ügyészség a 20 éves börtönbüntetéssel sújtható gyanúsítás miatt fennálló szökés veszélyével indokolta az õrizetbe vételt, valamint azzal, hogy információik vannak arról, hogy Zuschlag az utóbbi hetekben is megpróbálta befolyásolni az ügy többi szereplõjét.

A többiek tagadnak

Tekintse meg képeinket!

Az ifjúsági táboroztatásra kapott állami támogatások eltûntetése miatt meggyanúsított Zuschlaggal azért kellett másik megyébe utaznia a kecskeméti ügyészeknek, mert a kiskunhalasi szocialista már korábban elfogultságot jelentett be a Bács-Kiskun megyei Bíróság ellen, ezért az ügyet Szegedre utalták.

Az ügyben tanúként kihallgatott szocialista potentátok, így Ujhelyi István területfejlesztési államtitkár, Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettes és Baja Ferenc MEH-államtitkár is azt közölte a sajtóval, hogy nincs közük az ügyhöz. Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök szerdán mindössze annyival kommentálta Zuschlag őrizetbevételét, az a legfontosabb, hogy minél hamarabb kiderüljön az igazság. Az MSZP elnöksége csütörtökön azt kérte, hogy Zuschlag János függessze fel párttagságát.

Zuschlag élete

Zuschlag János 1998-ban a legfiatalabb országgyűlési képviselőként jutott be az MSZP országos listájáról a parlamentbe. Az 1977-ben született politikus a párt ifjúsági szervezetében kezdte bontogatni szárnyait, 17 évesen már az Ifjú Szocialisták Mozgalmának Bács-Kiskun megyei elnöke, 1997-98-ban országos alelnök, közben az MSZP országos választmányának is tagja.

A 2002-es választáson ismét országos listáról szerez mandátumot. Utolsó parlamenti felszólalását 2004. május 26-án tartja, ebben védelmébe veszi a kormány egészségügyi intézkedéseit.

Néhány hónappal később, a történelemtanári végzettségű Zuschlag a Terror Háza előtt tartott szocialista sajtótájékoztató kezdete előtt a vészkorszak áldozatain viccelődött. Párttársa azt magyarázta, hogy mennyire fázhattak szegények, mire Zuschlag rávágta: „Á, nekik már nem volt hideg.” A beszélgetést felvette a Hír tévé kamerája is.

Zuschlag a botrány kipattanása után nem akart visszalépni országgyűlési képviselői mandátumáról, csak az MSZP elnökségi tagságára való jelöltségtől lépett vissza, és a jobboldalt vádolta álságos politikai kampánnyal. Végül a miniszterelnökkel és a frakcióvezetővel való konzultáció után lemondott mandátumáról.

Az esetet vizsgáló albizottság e szavakkal bocsátotta útjára: „Az Etikai Albizottság döntése során, figyelemmel volt arra az eredményes munkára, amelyet Zuschlag János eddig végzett, s biztos abban, hogy a fiatalember a párt közösségén belül, meg fogja találni azt a tevékenységet, mellyel meggondolatlan tettét, s annak következményeit az idő előrehaladtával, feledtetni tudja.”

2006-ban a kiskunhalasi képviselőtestület tagjává választották, a Bács-Kiskun megyei MSZP-nek pedig a mai napig ügyvezető elnöke.

""Ha két órán át nyugton kellene ülnöm odahaza, kiszaladnék a világból" - nyilatkozta 2004 elején a HVG-nek.