Paulina
20 °C
35 °C

Zuschlag váratlanul felbukkant a parlamentben

2007.09.11. 13:21
Zushlag szerint nincsen Zuschlag-ügy és nem történt bűncselekmény. Az ifjúsági alapítványok pénzek miatt elhíresült Bács-Kiskun megyei szocialista ügyvezető váratlanul az MSZP parlamenti frakcióirodáján bukkant fel, és azt követően nyilatkozott a sajtónak, hogy Lendvai Ildikónál befejezte a megbeszélést.

Nincsen sem Zuschlag-ügy, sem illegális finanszírozási, sem illegális pártfinanszírozási ügy. Az ügyben nem történt bűncselekmény - közölte a politikus a megbeszélés után Budapesten újságírókkal. Zuschlag János szerint a dolgot úgy kell felfogni, hogy egy cégnél az APEH a számlákat ellenőrzi. Mint mondta, ezeknél az egyesületeknél az ügyészség ellenőrzi a számlákat, ezért nagyobb a médiafelhajtás. Az egyesületek tisztázni fogják a dolgot - hangoztatta.

Arra a kérdésre, hogy a frakcióvezető is úgy gondolja, hogy nem történt bűncselekmény, Zuschlag János közölte: kérdezze meg őt. Hozzátette: ő a jelenlegi helyzetről tájékoztatta Lendvai Ildikót, és arról, hogy szerinte nem történt bűncselekmény. (A frakcióvezető nem jött ki az irodájából nyilatkozni.) A volt országgyűlési képviselő arra a kérdésre, vallomást tesz-e, elmondta: még sok minden történhet. Zuschlag János megjegyezte: nem rendelte be a frakcióvezető, az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezető elnökeként beszélgetett Lendvai Ildikóval. Az ex képviselő az Index kérdésére azt mondta, a megbeszélést nem Lendvai Ildikó kezdeményezte, ő mint a párt egyik megyei vezetője fontosnak tartotta, hogy átbeszéljék az ügyeket.

A Bács-Kiskun megyei ügyészség különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítja az ügyészség Zuschlag Jánost és társait. A politikust és hat társát alapítványoknak nyújtott állami pénzek szabálytalan felhasználása miatt gyanúsította meg a hatóság. A nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, melynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot, számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt.

A nyomozás során kiderült, a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 50 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni. Sajtóértesülések szerint Zuschlag János és társai ügyében az ügyészség meghallgatta Ocsovai Tamást, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium helyettes államtitkárát is, aki részletes vallomásban tárta fel a nyomozók előtt, milyen egyeztetések zajlottak a minisztériumban a pályázati döntések meghozatala előtt, és az egyeztetők közé sorolta Ujhelyi Istvánt, Mesterházy Attilát és Arató Gergelyt is. Az ügyészég az ügyben már meghallgatta Ujhelyi Istvánt, Arató Gergelyt és Baja Ferencet, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárát, a Táncsics Mihály Alapítvány kuratóriumi elnökét.