Paszkál
10 °C
15 °C

Maffiavádat kaphatnak a nyakukba szocialista politikusok

2007.09.05. 15:32
Az ügyészség októberig meghosszabbította a nyomozást az MSZP-közeli ifjúsági szervezetek eltűnt állami támogatásai ügyében. Akkorra eldől az is, hogy a vád bűnszervezetben elkövetett csalásra módosul-e.

Egyelőre csak MSZP-s államtitkárok voltak kénytelenek Kecskemétre látogatni, hogy tanúvallomást tegyenek a Zuschlag-ügyben, az Index forrásai szerint azonban nem kizárt, hogy az ifjúsági pénzek elosztásáért felelős egykori minisztert, Gyurcsány Ferencet is eléri majd a nyomozás.

Az MSZP vezetése kénytelen egyre komolyabban venni a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen folyó vizsgálatot. Információink szerint ugyanis az eljáró ügyészek a magyar politikai életben példátlan vád bejelentését tervezik. Két éves nyomozás és legalább száz ember kihallgatása után felvetődött, hogy a volt szocialista képviselő, Zuschlag János és hat társa ellen bűnszövetkezetben elkövetett csalásra módosítsák a vádat. A súlyosbító körülmény azt jelentené, hogy az ifjúsági szervezetek nevében fiktív programokra felvett támogatások miatt megvádolt fiatal szocialistákra akár tíz éves letöltendő börtönt is kiszabhatnak. A kiszélesedő vizsgálat során pedig még a vádlottak köre is szélesedhet.

Zuschlag és Gyurcsány

Az Index információi szerint a korábbiak mellett tiltott pártfinanszírozás vádja is felmerülhet a Táncsics Mihály Alapítványtól kapott pénzek miatt. Az ügyészek a szocialista pártalapítvány pénztámogatásairól kérdezték MeH államtitkárát, Baja Ferencet, és az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkárát, Ujhelyi Istvánt. Forrásaink szerint a Fiatal Baloldal, a FIB könyvelését házkutatás során le is foglalták, és kiderült, hogy a szervezet a kérdéses időszakban nem készített kötségvetési mérleget sem.

Átfedések vannak

Szabó Ferenc megyei főügyészhelyettes az MTI-nek arról számolt be, hogy az alapítványi pénzek ügyében indított nyomozás során tartott házkutatásnál egy olyan videokazetta is előkerült, amelyen a felvétel alapján befolyással üzérkedés gyanúja merül fel. A felvételről az derül ki, hogy az egyik személy "segít pályázati pénzhez jutásban, de vissza kell osztani belőle meghatározott százalékot" - mondta a kapcsolódó ügyről. A befolyással üzérkedés gyanúját is egyelőre ebben az ügyben vizsgálják, de csak később derül ki, hogy elkülönítik-e. "Az egyetlen kapocs az ügyben, hogy személyi átfedések vannak" - mondta Szabó Ferenc.

A jelek szerint az ügyészek komolyan veszik Ocsovai Tamás, a sporttárca egykori helyettes államtitkára tanúvallomását, amelyet 2007 májusában tett. Az egykori GyISM alkalmazott a jegyzőkönyv szerint azt állította a nyomozóknak, hogy "a miniszter dolgozó szobájában minden hét elején volt egy informális egyeztetés". Ezen "a miniszter, a politikai államtitkár, azaz Mesterházy attila, az MSZP ifjúsági és sport munkacsoportjának vezetői vettek részt, név szerint Ujhelyi István, Arató Gergely, szerintem volt olyan, hogy Zuschlag János". Ocsovai állítása szerint ezeken az egyeztetéseken "áttekintették az adott héten meglévő feladatokat, lett lényen szó előterjesztésekről, tervezetekről, pályázatokról". Az egykori helyettes államtitkár vallomása szerint ő mindig felsőbb utasításra támogatta a később hamis számlákkal megbukott szervezeteket. A jegyzőkönyv ugyan nem nevesítette Gyurcsány Ferencet, de a döntéshozatalokról beszélve többször utalt az egykori sportminiszter szerepére is.

Az Index megkérdezte az egyik érintettet az informális egyeztetésekről. Az államtitkár azt állította, hogy Ocsovai állításai nem igazak, az ügyészségen is azt hangoztatta, hogy a miniszter szobájában soha semmyilen informális egyeztetés nem folyt.