Első éles napján okozott balesetet a Körös Volán sofőrje

2007.09.12. 13:00
Súlyos baleset történt szerda reggel a Békés megyei Bélmegyer közelében, amikor a szakadó esőben egy volánbusz felborult. Legalább hárman meghaltak, 3-an életveszélyesen megsérültek. Délre befejeződött a mentés. A buszsofőrnek ez volt az első olyan napja, amikor egyedül vezethetett. Este őrizetbe vették.

Felborult egy busz Bélmegyer és Vésztő között a békéscsabai elágazásnál szerda reggel, közölte az Indexszel a megyei kapitányság szóvivője. A balesetben hárman meghaltak, hárman életveszélyesen, hatan súlyosan, kilencen könnyebben sérültek meg. Négy sérültet családtagjaik szállítottak kórházba. A sofőrt az MTI késő esti jelentése szerint rendőrség őrizetbe vette.

A busz 28 utassal borult fel

A Kőrös Volán menetrendszerinti járata 28 utasával Bélmegyerből Vésztőre tartott, amikor egy éles bal kanyarban kb. 8 óra 30 perckor letért az útról és az árokba borult a szakadó esőben. A buszon gyerekek is utaztak, egyikük az ütközéskor a busz alá szorult.

A vezető túlélte a balesetet. A 40 éves sofőr két hete dolgozott a társaságnál, de ez volt az első olyan napja, amikor egyedül vezethetett a járaton, erősítette meg információnkat Szarvas Péter, a Körös Volán vezérigazgatója. Közlése szerint hat napon át negyven órában összesen 1500 kilométert vezetett a sofőr, akinek a vezetési stílusát két segédvezető ellenőrizte, akik megfelelőnek ítélték a sofőr munkáját. Szarvas állítása szerint a negyven órányi időnek a döntő többségét azon a jól ismert útvonalon töltötte a buszvezető, amelyen most a baleset is történt. A rendőrség szerda este őrizetbe vette a járművezetőt és eljárást indítottak ellene.

A Körös Volán százezer-százezer forintot ajánlott fel az elhunytak családtagjainak, írja a Beol.hu. Az egyik utas a Független Hírügynökségnek azt állította, hogy szerinte túl gyorsan ment a kanyarban a busz. A békéscsabai kórházban fekvő férfi azt is elmondta, hogy feleségével együtt könnyebb sérüléseket szenvedtek, mögöttük ült azonban az egyik utas, aki meghalt a balesetben.


Nagyobb térkép

A mentőszolgálat három helikoptere és 15 metőautója érkezett a helyszínre, és kirendelték a mentők tömeges balesetekre felkészített járműjét is, amely 100 sérültre elegendő gyógyszerrel és kötszerrel van ellátva. A mentést nehezítette a szakadó eső. A mentős kapacitás elégnek bizonyult, tájékoztatott Győrfi Pál a mentőszolgálat szóvivője.

A mentés befejeződött

13 sérültet a békéscsabai, 6-ot a gyulai, hármat a berettyóújfalui kórházba szállítottak mentőautókkal. A helyszínre érkező mentőhelikopterekkel egy-egy sérültet a debreceni, illetve a szolnoki kórházba vittek. A sérültek hozzátartozói a Békés megyei kapitányság ügyeletén, a (66) 411-644-es telefonszámon kaphatnak tájékoztatást.

Hárman a baleset következtében haltak meg. A halottakról annyit tudni, hogy egy férfi és egy nő középkorú volt, egy fiatal lány pedig 18 évesen vesztette életét. A súlyos sérültek gerinc-, mellkassérülést, lábszár, illetve combnyaktörést szenvedtek.

Az életmentés délelőtt 10 körül befejeződött, minden sérültet kiszabadítottak a roncsok alól. Délre a busz roncsait is kiemelték az árokból, a forgalom újraindult. A jármű mintegy negyven méteren tarolta le az út menti árok bozótosát, jobb oldala és eleje összetört.

A katasztrofavédelmet felügyelő területfejlesztési miniszter, Bajnai Gordon és Garamhegyi Ábel, a gazdasági tárca államtitkára helikopterrel a helyszínre indult.