Kiderülnek Abramovics sötét titkai

2008.07.05. 22:23
Bírósági dokumentumokban ismerte el az orosz milliárdos, Roman Abramovics, hogy évekkel ezelőtt több milliárd dollárt fizetett ki nála nagyobb befolyással rendelkező oligarcháknak politikai támogatás fejében, valamint védelmi pénz gyanánt.

A brit The Times napilap birtokába került bírósági dokumentumokból felsejlik, hogyan lett a nincstelen utcai kereskedőből a világ egyik leggazdagabb embere. Bár az első lépések továbbra is homályban maradnak, az kiderül, kinek köszönhetően gyarapította többszörösére vagyonát Roman Abramovics.

A jelenleg már Nagy-Britanniában élő üzletemeber mintegy 11,4 milliárd fontos vagyonát megalapozó Szibnyeft olajvállalat például a korábban a "Kreml keresztapjaként" ismert, szintén a szigetországban letelepedett Borisz Berezovszkijnak köszönhetően került Roman Abramovics birtokába.

Az olajtársaságot Borisz Jelcin elnöksége idején, 1995-ben árverésen értékesítették, és előtte Roman Abramovics jelezte Borisz Berezovszkijnak: szívesen megszerezné a céget. Utóbbi megígérte, hogy latba veti kiváló Kreml-beli kapcsolatait ennek érdekében, cserébe tévétársasága feltőkésítését kérte. Az üzlet ennek megfelelően meg is köttetett.

A Chelsea tulajdonosának következő befektetési terepe az orosz alumíniumipar volt, amelynek privatizációját követően kitört az "alumínium háború". Ennek során mintegy száz cégvezetőt, fémkereskedőt és újságírót gyilkoltak meg.

A bírósági dokumentumokban Roman Abramovics elismerte, hogy védelmi pénzt, mintegy 500 millió dollárt fizetett az ismert grúz üzletembernek, Arkagyij Patarkacisvilinek, ennek fejében biztonságosan bevásárolhatta magát a jövedelmező iparágba. A grúz oligarcha széles körben ismert volt alvilági kapcsolatairól; öt hónappal ezelőtt halt meg angliai otthonában, a vizsgálat szerint szívelégtelenségben.

A nagy-britanniai pert nem mellesleg Borisz Berezovszkij indította a Chelsea tulajdonosa ellen, 4 milliárd dollárt követelve tőle. Roman Abramovics 53 oldalas védekezésében számolt be arról, hogy az orosz és a grúz üzletembernek is hatalmas összegeket fizetett ki, cserébe azok egyengették előrejutásának útját.

Ennek része volt az is, hogy - miután Borisz Berezovszkij szembekerült a Borisz Jelcint követő Vlagyimir Putyinnal, és menekülnie kellett Oroszországból - Roman Abramovics jóval értéke felett, 175 millió dollárért vette meg annak ORT nevű televíziós társaságát.

A Chelsea tulajdonosának beszámolója szerint a hármas kapcsolat 2001-ben ért véget, amikor a mindig is közvetítőként működő Arkagyij Patarkacisvili egy svájci repülőtéren tudatta vele: utolsó törlesztési részletként fizessen 1,3 milliárd dollárt Borisz Berezovszkijnak. Roman Abramovics szerint ez így is történt, a grúz üzletember pedig 585 millió dolláros lelépési pénzzel lett gazdagabb.