Az összegyűjtött egymilliónak csak az ötödét kapta meg a beteg gyerek

2008.10.16. 12:12
A nyitott gerinccel született kisfiú számára négy hónapon keresztül gyűjtött adományt a Csongrád megyei Érzőszív Alapítvány. Az összegyűjtött egymillió forintból Patrik családja csak kétszázezer forintot kapott meg. Az ügyészég és az APEH sem talált kivetnivalót.

Az ügyészség után az APEH sem talált kivetnivalót abban, hogy az Érzőszív Alapítvány csupán 200 ezer forintot adott át az összegyűjtött egymillióból a nyitott gerinccel született, beteg csongrádi kisfiúnak, írja a delmagyar.hu.

Az újkígyósi Érzőszív Alapítvány négy hónapig gyűjtötte az adományokat Blázsik Patriknak, a 3 éves gyermek családjának végül a felajánlások ötödét utalta át, a többit saját működésére fordította. Miután ez kiderült, Blázsik Ildikó jogi útra terelte panaszát. A hatóság azonban azt állapította meg, hogy az alapítvány működése megfelel a jogszabályi rendelkezéseknek. A következő lépés az adóhatóság vizsgálata volt, szintén az édesanya kérésére. Blázsik Ildikó továbbra is úgy érzte, hogy „lenyúlták a gyermekét, és nem az alapítvány támogatta a családot, hanem a család az alapítványt". A vizsgálat lezárult, és az APEH is mindent rendben talált az Érzőszív Alapítvány eljárásával kapcsolatban.

Kölcsönös elszámoltatás

A hároméves gyermek édesanyja már csak a bírósághoz fordulhatna, de ezt már nem teszi. "A botrány kirobbanása, július eleje óta semmilyen hivatalos értesítést nem kaptam az alapítványtól a szerződésünkre vonatkozóan, így attól tartok, hogy még mindig gyűjtenek Patrik nevében" - mondta a csongrádi lapnak Blázsik Ildikó. Az édesanya levélben kérte az alapítványt, hogy bontsák fel a szerződést, és hogy ne gyűjtsenek tovább a kisfiú számára.

Az alapítvány 120 ezer forintot utalt át Patrik támogatására, és 80 ezret adott a konyha felújítására. Blázsik Ildikó úgy tudja számítógépet, tisztálkodási eszközöket és játékot is adományoztak az emberek számukra, de ezeket ők nem kapták meg. levelében arra kérte az alapítványt, számoljanak el a pénzzel és a tárgyi eszközökkel is.

Kovács Ferenc kuratóriumi tag úgy nyilatkozott, hogy Blázsik Ildikó kérésére már júliusban felfüggesztették a gyűjtést. A még esetlegesen beérkező pénzeket visszaadják az adományozóknak. Kovács szerint az anya bármikor felmondhatja írásban a támogatási szerződést, de ehhez előbb be kell mutatnia azt a 80 ezres számlát, amit építési támogatásra kapott az alapítványtól.