Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A szenátus elfogadta az Egyesült Államok katonai költségvetését

2005.12.22. 07:30
Ötvenmilliárd dollár jut majd az iraki és az afganisztáni háborúk finanszírozására, 29 milliárd a Katrina hurrikán áldozatainak megsegítésére és 3,8 milliárd a madárinfluenza megelőzésére. Az alaszkai olajmezők kiaknázására irányuló tervek kimaradtak.

Az amerikai szenátus csütörtökre virradóra elfogadta az Egyesült Államok jövő évi katonai költségvetését. A 453 milliárdos büdzsé, amelyet 93 szavazattal fogadott el az amerikai törvényhozás felső háza, 50 milliárd dollárt irányoz elő az iraki és az afganisztáni háborúk finanszírozására, továbbá 29 milliárdot a Katrina hurrikán áldozatainak megsegítésére. Ugyancsak a védelmi költségvetésbe iktatták be az a 3,8 milliárdot, amelyet az Egyesült Államok kormánya a madárinfluenza megelőzésére szán.

Nem tartalmazza viszont azt a tervezetet, amely felhatalmazást adott volna az alaszkai olajmezők kiaknázására. Ez utóbbi módosító javaslat ugyanis a szerda délutáni voksoláson nem nyerte el az elfogadásához szükséges 60 szavazatot, csak 56 szenátor támogatta. Az Alaszka északi partjai mentén elnyúló lelőhely 10 milliárd hordónyi fekete aranyat rejthet. A demokrata szenátorok és néhány mérsékelt republikánus arra hivatkozva ellenezték a kitermelés megkezdését, hogy meg kell őrizni a fagyos, de vadakban gazdag vidék természeti jellegét. A terület többek között jegesmedvék és vándorsólymok élőhelye. A feltárás mellett érvelők szerint viszont a kitermelés megindításával meg lehetne állítani az amerikai kőolajtermelés volumenének csökkenését.

A költségvetési szavazás során fogadta el az amerikai szenátus azt a John McCain republikánus szenátor által előterjesztett indítványt, amely megtiltja az amerikaiak fogságában lévő személyekkel szembeni kínzást, embertelen, megalázó bánásmódot. A javaslatot, amely ellen korábban Dick Cheney alelnök is lobbizott, a képviselőház már hétfőn elfogadta.