Háromezer halottja van a francia hőhullámnak

2003.08.14. 16:42
"Valóságos járvány sújtja Franciaországot" - jelentette be a francia egészségügyi miniszter az egy hete tartó hőhullám áldozatairól közzétett becslés kapcsán. A kormány adatai szerint háromezren halhattak meg a forróságban. A francia baleseti sebészek százra tették az áldozatok számát.
Háromezerre teszi a hőhullám áldozatainak számát a francia egészségügyi minisztérium. Ez az első hivatalos kormányzati becslés, a francia baleseti sebészek szövetségének a héten közzétett becslése százra tette az áldozatok számát.

Járvány

"Kijelenthetjük, hogy valóságos járvány sújt minket" - nyilatkozta Jean-Francois Mattei egészségügyi miniszter a Radio France International (RFI) rádióadónak. A minisztérium párizsi kórházi statisztikákból és a temetkezési vállalatok nyilvántartásaiból vonta le következtetéseit.

Negyven százalékkal több temetés

Az Általános Temetkezési Szolgálat, a legnagyobb francia temetkezési vállalat adatai szerint negyven százalékkal nőtt az elhalálozások aránya az az elmúlt héten. Egy átlagos héten 2 300 temetést tartanak, most 3 230-ra került sor - írja az AP.

A párizsi kórházakban a minisztérium adatai szerint naponta átlagosan 39 halálesetet regisztrálnak. Augusztus 12-én, a hőhullám egyik csúcspontján 180 ember vesztette életét - közölte a minisztérium az AP-vel.

"A növekedés egyértelműen augusztus 7-8-án kezdődött, ez egybeesik a hőhullám kezdetével" - áll az egészségügyi minisztérium írásos közleményében. A minisztérium jövő hétre ígért pontos tájékoztatást a hőhullám áldozatainak számáról.