Kávét ajánlott az ügyeletes orvos a szívkoszorúér-betegnek

2007.07.30. 10:03
Hazaküldték a szédülésre, karzsibbadásra panaszkodó nőt, aki otthon rosszul lett, és az oxigénhiány miatt súlyos agykárosodást szenvedett.

Visszafordíthatatlan agykárosodást szenvedett a múlt héten egy budapesti nő, mert nem látták el megfelelően a XVI. kerületi orvos ügyeleten, írja a hétfői Blikk. Horváthné Kázsmér Irén július 17-én éjjel rosszul lett, szédülésre, karzsibbadásra panaszkodott fiának.

A fiatalember beszámolója szerint bementek a XVI. kerületi ügyeletre, ahol egy fiatal orvosnő meghallgatta az asszony szívét, megnyomkodta a hasát, és azt tanácsolta, hogy menjen haza és igyon egy kávét.

Otthon a kávé után rosszabbra fordult Horváthné Kázsmér Irén állapota. Fia, Gábor ekkor hívta az ügyeletet, de azt mondták neki, hogy ez normális, feküdjenek le nyugodtan. A nő rövidesen elájult, nem volt se pulzusa, se légzése - a fia ekkor hívta a mentőket, majd a közelben lévő ügyeletet többször is, hogy jöjjenek, segítsenek, amíg a mentő kiér. Az ügyelet csak a negyedik hívás után küldött orvost, aki a mentők után érkezett meg.

A nőt a mentők élesztették újra. A kórházban megállapították, hogy szívkoszorúérelzáródása volt. Miután stabilizálták az állapotát, az EEG-vizsgálat súlyos agykárosodást mutatott ki: nem mutatható ki nála agyműködés. Mivel sokáig nem lélegzett, oxigénhiány lépett fel nála, ez vezetett az agyi működés leállásához.

A 49 éves Kázsmér Irén - aki alapítványán keresztül beteg gyereknek gyűjtött adományokat - most magatehetetlenül fekszik az intenzív osztályon, gyakorlatilag semmi kapcsolata nincs a férjével, fiával.