Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Nem fogadták a baleseti sérülteket a fővárosban

2007.06.05. 16:19
Fél napig kellett várnia két baleseti sérültnek Salgótarjánban, hogy kiderüljön, melyik kórház tudja elvállalni idegsebészeti kezelésüket. Az illetékes Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet nem fogadta a betegeket, ahogy több fővárosi kórház sem. Végül mentőhelikopterrel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházba, Miskolcra szállították őket. A minisztérium szerint nem volt hiba az ellátásban, azonban az ügyben vizsgálatot indítottak.

Nem fogadta a területi beosztás szerint illetékes Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet a fővárosban kedden azokat a balesetben megsérült férfiakat, akiket végül - több más fővárosi kórház elutasító válasza után - mentőhelikopter szállított a salgótarjáni kórházból Miskolcra, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházba.

A betegeket végül befogadó kórház igazgatója, Csiba Gábor szerint a szaktárca információs irodája azt sem tudta megmondani salgótarjáni kollégájának, hogy idegsebészetileg jelenleg hová tartozik a salgótarjáni egészségügyi intézmény.

Nem történt hiba az ellátásban

"Sürgősségi esetben nem a területi ellátási kötelezettség számít, hanem az, hogy melyik kórház tart ügyelet az adott szakmában. Itt kötelező a beteg ellátása, amelyért az OEP finanszírozást meg is kapja" - tájékoztatott közleményében az egészségügyi minisztérium. Közölték továbbá, hogy a betegeket ott látták el, ahol a sürgősségi ellátórendszer szerint ez indokolt.

A minisztérium számára azonban nem világos, hogy Salgótarjánban miért kezdtek fővárosi kórházat keresni, amelyik átvette volna tőlük a beteget, írják a közleményben. Az esetet az Egészségbiztosítási Felügyelet vizsgálja ki.

A Borsod megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodája megerősítette, hogy a sérült férfiak kedden hajnalban szenvedtek közlekedési balesetet. Közlésük szerint a 21-es főúton történt balesetben az a személyautó, amiben a két súlyosan sérült, budapesti férfi utazott, egy álló teherautónak ütközött.

Csiba Gábor, a megyei kórház főigazgató-főorvosa a történtekről elmondta, a salgótarjáni kórházi vezetője kedd délelőtt kereste meg kérésével, hogy fogadja a két baleseti sérültet, ugyanis a szükséges idegsebészeti beavatkozást Salgótarjánban nem tudják elvégezni, máshol pedig nem fogadták őket. A miskolci kórház főigazgató-főorvosa hangsúlyozta, április 1-jéig hozzájuk tartozott a salgótarjáni kórház, azóta viszont Budapesthez, az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézethez tartozik.

A nógrádi orvos próbálkozott

Elmondta, a Nógrád megyei kolléga természetesen a fővárosban érdeklődött először a betegek fogadásáról, ám elutasító választ kapott. Információi szerint ezután salgótarjáni kollégája több más fővárosi egészségügyi intézménynél is próbálkozott, ám sehol sem fogadták a betegeket.

"Így telefonált Miskolcra, a megyei kórházba, és én átvettem a sérülteket, bár területileg nem tartoznak hozzánk. Amit tettem, annak ellenére tettem, hogy a mi intézményünk is pénzügyi nehézségekkel küzd" - mondta Csiba Gábor.

Beszámolt arról is, hogy a mentőhelikopteres szállítás előtt a salgótarjáni kórház a szaktárca információs irodáját is megkereste, de ott - az elsődleges információk alapján - nem tudták megmondani, hogy a salgótarjáni egészségügyi intézmény idegsebészetileg hová tartozik.

Rossz a területi beosztás

Csiba Gábor úgy fogalmazott, korábban már több alkalommal jelezte, és most ismét jeleznie kellett az Egészségügyi Minisztériumnak, hogy rossz a területi beosztás, de ezekre a felvetéseire elmondása szerint eddig még semmilyen választ sem kapott. Ha ez nem így van, akkor viszont a tájékoztatással, az információáramlással van probléma, tette hozzá.

Csiba Gábor - mint mondta - a szaktárcának azt is javasolta, hogy a felesleges betegküldözgetést azzal kerüljék el, hogy a beteggel kapcsolatos költségeket ott fizessék ki, ahol ellátják őket. Ezeket az összegeket attól az intézménytől kellene levonni, ahová a beteg tartozik, jelentette ki.