Eddig sikertelen a hajsza

2002.05.10. 16:31
Egyelőre nem járt eredménnyel a móri Erste Bankban elkövetett fegyveres támadás elkövetői után nagy erőkkel folyó hajsza, de a rendőrség számos olyan információ birtokába jutott, amelyekről eddig a bűnügyi szolgálatnak nem volt tudomása - mondta Erdélyi Csaba rendőr-alezredes pénteki móri sajtótájékoztatóján. A kutatás elsősorban Mór térségére összpontosít. Bár a rendőrség eddig több száz bejelentést kapott, pontos fantomkép még nincs a birtokukban.
A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonság igazgatója elmondta: rendőrök, polgárőrök, a helyi terepviszonyokat jól ismerő vadászok és mezőőrök vizsgálták át azokat a területeket, ahol az elkövetők megbújhattak, vagy a bűncselekmény eszközeit elrejthették.

Újabb területeket is átvizsgálnak

A szinte méterenként átvizsgált területen nem találtak a bűncselekmény elkövetéséhez kapcsolható tárgyat, ruhát.

- A kutatást százan végezték, és olyan alapossággal dolgoztak, hogy ha a bűnözők az átvizsgált területen bújtak volna meg, a nyomukra akadtak volna - jelentette ki Erdélyi Csaba.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatója hozzátette: közvetlenül a bűncselekmény elkövetése után átvizsgálták a móri és környékbeli pincéket, szőlőket, hétvégi házakat, a környékbeli erdőket és a megbúvásra alkalmas helyeket. A kutatást tovább folytatják, és ha bejelentések érkeznek, akkor újabb területeket is hasonló alapossággal vizsgálnak át.

A környékre összpontosítanak

Mór külterületén munkába állítottak három éjszaka használható hőkamerás berendezést, és a kutatásba bekapcsolódott 60-70 határőr is. Bár a kutatásokat a megyehatáron túlra is kiterjesztették, azokat Móron és térségében, mintegy 30-40 kilométeres körben kiemelt erőkkel végzik, ugyanis nem zárható ki, hogy az elkövetők még a környéken bujkálnak, illetve ott rejtették el a bűncselekményhez használt eszközöket.

Az alezredes közölte azt is, hogy a megyében és a környező megyékben telepített átengedési pontokon valamennyi áthaladó gépjárművet átvizsgálnak, és ellenőrzik az azokban utazókat. A kutatásban, az ellenőrzésben mintegy háromszázan vesznek részt.

Több száz bejelentés

A rendőrség a környéken lakóktól, a móri és környékbeli pince- és hétvégiház-tulajdonosoktól több száz információt és bejelentést kapott gyanús autókról, személyekről. A rendőrök minden bejelentést ellenőriznek.

Erdélyi Csaba kérdésre válaszolva elmondta: a tanúk leírása alapján több grafikai rajz készült az elkövetőkről, illetve azokról a személyekről, akik korábban feltehetően felderítést végezhettek a móri pénzintézetek környékén.

Többféle rajz is van

Az eltérő tanúvallomások alapján készült rajzok nem mindegyike hasonlít a keresett bűnözőkre. Erdélyi Csaba ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a bűncselekménnyel kapcsolatosan két bűnözőt keresnek, de három különböző arcról készült rajz van a rendőröknél.

A rajzokat, amint az indokolt lesz, és arra engedélyt kapnak, nyilvánosságra hozzák.

Fekete zászlók mindenütt

Még dolgoznak a helyszínelők az Erste Bank móri fiókjában - mondta Erdélyi Csaba, aki elmondta azt is, hogy valamennyi áldozatot sikerült azonosítani, nevüket a hozzátartozók értesítését követően hozzák nyilvánosságra.

A rendőrségi sárga szalaggal lezárt pénzintézet előtti füves területek mécsesek, virágcsokrok jelzik a móriak gyászát. A város valamennyi középületére, intézményére, gyárára kitűzték a fekete lobogót. Pánikhangulat nincs a városban, de a szülők többsége elkíséri az iskolába, majd tanítás után hazaviszi gyerekét. A város szemmel láthatóan még nem tért magához a bűntény okozta sokkból.

A történtek annál inkább megrázták az ott élőket, mert az áldozatokat sokan ismerték, sokan álltak családi, baráti kapcsolatban velük.