Galambszar miatt dőlhetett össze a minneapolisi híd

2007.08.24. 14:37
Az augusztus elején összeomlott minneapolisi híd ügyében kezdeményezett vizsgálat kiderítette, hogy a galambok felhalmozódott ürüléke is szerepet játszhatott a több mint tíz ember halálát okozó tragédiában. A hatóságok minél előbb fel akarják tárni a katasztrófa okait, mivel közel hetvenhétezer híd lehet hasonló állapotban az Egyesült Államokban.

Az augusztus elején több mint tíz ember halálát okozó minneapolisi híd összedőlésének okát kutató csapat vezetői nem zárják ki, hogy galambok ürüléke is szerepet játszott a tragédiában, írja a Guardian. Szerintük ugyanis a nyolcsávos híd többek között azért omolhatott a Mississippi folyóba, mert az évek alatt felgyülemlett madárszar felgyorsította az acélszerkezet rozsdásodását. A szakemberek korábban főleg konstrukciós hibára gyanakodtak.

A galambok ürüléke ammóniában és sóban gazdag, ezek aztán esővízzel keveredve az acél rozsdásodását kiváltó kis elektrokémiai reakciókhoz vezethetnek. "Hosszabb távon gyakorlatilag meggyengülhet tőlük a szerkezet" - nyilatkozta az AP hírügynökségnek Neal Langerman vegyi szakértő.

Autók a vízben

Statikus mérnökök már megközelítőleg húsz éve tisztában vannak a problémával, egy 1987-es ellenőrzésen ugyanis nagy adag madárszart fedeztek fel az acél mestergerendák belső oldalán. A hatóságok ennek ellenére csak évekkel később, 1996-ban kezdték rácsok kihelyezésével felszámolni a galambfészkeket. A galambok azonban nem távoztak, valójában csak annyit sikerült elérni, hogy az ürülék a híd más részein halmozódott fel.

A szakértők szerint a madárszar azonban csak az egyik a híd összeomlásának hátterében álló lehetséges okok közül. A vizsgálatokkal most megpróbálják kideríteni, hogy pontosan miért használódott el ennyire a híd tartószerkezete, a hatóságok így akarják ugyanis elkerülni, hogy más öregebb hidak esetében megismétlődjön a katasztrófa. Országszerte közel hetvenhétezer, a minneapolisihoz hasonló állapotú hidat találtak az Egyesült Államokban.