Egy hónap múlva kezdődik a kecskeméti maffiaper

2005.03.31. 16:18
Többek között emberölés előkészületével, fegyvercsempészettel, és lőfegyverrel való visszaéléssel vádolja az ügyészség azt a tizenegy embert, akik a tervek szerint május másodikán állnak majd bíróség elé Kecskeméten. A februárban felszámolt szervezett bűnözői csoport egy ellentétes érdekeltségű bűnözői csoporttal akart leszámolni.

Május másodikán kezdődik a Bács-Kiskun Megyei bíróságon az utóbbi idők legnagyobb maffiapere, a kecskeméti fegyvercsempész ügyből kinőtt alvilági leszámoláskísérlet tárgyalása, tudta meg az Index. A per a tervek szerint harminc tárgyalási napból áll majd, az első tíz napon a bíró a tizenegy vádlottat - köztük az évek óta húzódó Energol-ügy fő alakjait, Radnai Lászlót, Csüllög Zsigmondot, Ferencsik Attilát - hallgatja majd ki. A vádlottak után a tanúk és a szakértők következnek, előreláthatólag öt-öt napot vesz majd igénybe meghallgatásuk, mondta el az Indexnek Bodóczky László, a megyei bíróság elnöke.

Az emberölés előkészületével, fegyvercsempészettel, lőfegyverrel való visszaéléssel és más bűncselekményekkel megvádolt társaság - a rendőrségi fogalmazás szerint szervezett bűnözői csoport - tagjai egy ellentétes érdekeltségű bűnözői csoporttal akartak leszámolni, hogy egy, a Balaton északi partján "befolyásos üzleti tevékenységet folytató" vállalkozó érdekeltségeit akár erőszakkal is átvehessék.

Tizenkét szakértő

Az alvilági szervezet létrehozójának és fejének tartott Radnai László (az Energol-ügy ötödrendű vádlottja) és "alvezérei" a súlyos vádak ellenére nem tettek vallomást a rendőrségen, hangoztatva, hogy semmi közük az ügyhöz. Feltehetőleg ugyanígy tesznek majd bíróság előtt is, igen kicsi annak a valószínűsége, hogy meggondolva magukat együttműködnének az igazságszolgáltatással.

A bíróság segítségére így a tanúk, a gyanúsítottakból együttműködő tanúkká vált bűnözők, és esetleg a sokadik rendű vádlottak lehetnek. Rajtuk kívül a szakértők lendíthetnek majd az ügyön, a bíróság tizenkét szakembertől vár majd igazságügyi véleményt. Többek között ujjlenyomat, hírközlési, számítástechnikai, orvos, fegyver, okmány és gépjármű szakértők írásbeli és szóbeli véleményei szaporítják majd a jelenleg ötezer oldalra rúgó peranyagot.

Előzetesben várják a pert

Az ügyet tárgyaló bíró a tizenegy vádlott előzetes letartózatására vonatkozó határozatokat korábban már érvényben hagyta, de ezek ellen a védők fellebbeztek, így a Szegedi Ítélőtáblán még folyamatban vannak a letartóztások elbírálásai. De ez már nem befolyásolja a per kitűzött menetrendjét, mondta a megyei bíróság elnöke.

A bíróság védelméről még nem született döntés, így arról, hogy a per alatt milyen biztonsági intézkedésekre kell majd számítani, nem tudott beszámolni Bodóczky László. A bíróságra idáig nem érkezett olyan fenyegetés, mint ami a kecskeméti ügyészeket érte, jelenleg egyetlen bírósági munkatárs sem áll rendőri védelem alatt.

A vádlottak pillanatnyilag több büntetés-végrehajtási intézményben, az ország különböző pontjain ülnek előzetes letartóztatásban. A megyei bíróság elnöke azonban reméli, a per idejére sikerül megfelelő megoldást találni arra, hogy a vádlottak időben meg tudjanak jelenni a számukra kijelölt tárgyalási napokon. Erről a büntetés-végrehajtás illetékeseinek kell majd meghozni a szükséges döntéseket, derült ki Bodóczky László szavaiból.

A bírósági gyakorlatban nem ritka, hogy egy-egy tárgyalás azért marad el, és csúszik napokat egy kiemelt jelentőségű per, mert az előzetesben ülő vádlottat valamilyen okból nem lehet elővezetni. Legutóbb például pont az amúgy is lassan csordogáló Energol-ügy e perben is érintett két vádlottját nem tudtak előállítani a bíróságra.