Ürülék miatt nem úszhattak a parádsasvári hotel medencéjében

2007.09.18. 11:21
Egy kisgyerek kakilt a parádsasvári kastélyszálló medencéjébe, ezért nem volt víz a luxusszálló uszodájában, mondja a Baumag-per fővádlottja, aki a szállodát vezeti. Parád környékén Balázs László és családja 117 ingatlan haszonbérleti jogával rendelkezik.

Az egri ügyészség nyomoz a parádsasvári kastélyszállóban történt visszaélések miatt, erről a Magyar Nemzet számolt be a napokban. A kastélyszállót az a Balázs László irányítja, aki hűtlen kezelés miatt vádlott a Baumag-perben. A per azután indult, hogy a fizetésképtelen Baumagon 31,8 milliárd forintot kérnek számon a kisbefektető-károsultak.

Panaszosok a szállodában

A Magyar Nemzet szerint a Balázs által vezetett parádsasvári kastélyszálló vendégeit olyan szolgáltatás kifizetésére kötelezték, amelyet igénybe se vettek. Ezt úgy érte el a szálloda vezetője, hogy a kisgyermekes családot három órán keresztül fogva tartotta a szállóban.

A panaszosok szerint nem volt a WC-ben papír, koszosak voltak a szobák, a medencében nem lehetett fürödni fertőzésveszély miatt. A lovasprogramot, amire a család jelentkezett, nem tartották meg.

Balázs László cáfol

Balázs László kedden az m1 tévé Napkelte című műsorában nyilatkozott, és azt mondta, nem igazak a vádak, különösen az, hogy ő bárkit is korlátozott volna mozgásában. Van WC-papír a szállodában, de ha nincs, akkor a személyzet hoz újat - a szobák is tiszták, de ha nem, akkor azért vannak a takarítók, hogy ezen segítsenek, magyarázta az egykori Baumag-vezér.

A lovasprogram nem maradt el, hanem olyankor ment a család egy lovardába, amikor ott szünnap volt, egyébként öt napig lovagolhattak volna ingyen, ha a szálloda recepciójánál kérik ezt, és nem a lovardába mennek egyből. A lovaglást már csak azért sem kellett kifizetniük a panaszosoknak, mert az ingyenes program lett volna.

Belekakiltak

A medencében azért nem lehetett fürdeni, mert egy kisgyerek "belekakilt", mondta Balázs László, ezért kellett leereszteni a vizet, és megelőzni a fertőzésveszélyt.

Balázs cáfolta azt is, hogy nem engedte volna el a családot, csak azt akarta, hogy a félmilliós szállodai költséget fizessék ki. Ha ezt nem teszik meg, üzente nekik, akkor hagyjanak a helyszínen egy ugyanennyit érő zálogtárgyat. Erre a Polgári Törvénykönyv szerint neki joga volt, mondta a szálloda vezetője, ezért kérte, hogy a vendégek hagyják a helyszínen az autójukat.

Közben kiért a helyszínre egy rendőr is, mondta Balázs. Szerinte egyébként ellene nem folyik az ügyben eljárás, legfeljebb ismeretlen tettes ellen, mert őt nem értesítették személyesen az ügyben.

A Baumag-per vádjai

Az ügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, csődbűntettel, jogosulatlan pénzügyi tevékenység végzésével, tőkebefektetési csalással, számviteli rend megszegésével, közokirat hamisítással, felszámolási eljárás meghiúsításával, és gazdasági adatszolgáltatás elmulasztásával vádolja Balázs Lászlót az úgynevezett Baumag-perben.

A Baumag 2003. október 9. óta nem fizet tagjainak. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2004. november 10-én közzétett határozatában megállapította, hogy a Baumag Stratégiai Fejlesztő Szövetkezet engedély nélkül folytatott üzletszerűen betétgyűjtést és más pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, emiatt a PSZÁF büntetőeljárást kezdeményezett a szövetkezet ellen.

117 ingatlan

A Baumag-per tárgyalásán Balázs László azt állította: sosem játszotta ki a hatályos törvényeket, hanem csak követni próbálta annak változásait.

Az ügyész élénk érdeklődést mutatott 117 ingatlan iránt, amelyhez Parád környékén 2005 decemberében Balázs László, felesége, fia, és leánya nevére 20-99 évre szóló, 1,2 milliárd forint értékű haszonbérleti szerződéssel jutottak, majd a következő napon már ki is fizették a teljes bérleti díjat.