Fegyveresek fényes nappal elrabolták Munch Sikolyát

2004.08.22. 13:47
Feketébe öltözött rablók hatoltak be vasárnap délután az oslói Munch Múzeumba, és fegyverrel megfenyegették az intézmény biztonsági őreit, majd a látogatók szeme láttára leemeltek a falról Edvard Munch két képét, köztük Sikoly című remekművét.
A norvégiai Munch Múzeumba maszkos fegyveresek törtek be vasárnap délután és két világhírű képet magukkal vittek. Edvard Munch 1894-ben festett "Sikoly" című festménye mellett a festő "Madonna" képét is elrabolták, "megszabadítva" így a múzeumot két legértékesebb festményétől. A bűnözők egyike fegyvert fogott az oslói múzeum munkatársaira, míg társai leemelték a falról a kiszemelt képeket és kerettel együtt elrabolták.

Edvard Munch: A sikoly (1894)
Tempera
A feketébe öltözött rablók egy szomszédos utcában járó motorral várakozó Audi A6-ossal elmenekültek a helyszínről - írja a norvégiai Aftenposten híroldal Kjell Pedersen rendőrparancsnokot idézve.

Fegyveres festményrablás

Egyes híradások szerint ketten voltak a rablók, akik után hajtóvadászatot indított a norvég rendőrség, lezárva gyakorlatilag a norvég fővárost. A rablásnak sok szemtanúja volt, a múzeum látogatói közül többeket borzasztóan megrémített a váratlan esemény, egy nőt sokkos állapotban szállítottak kórházba. A rendőrök az összes lehetséges erőt mozgósítják a rablók és a képek kézre kerítése érdekében, helikoptereket is bevetve a kutatásba.

Két cseh turista elmondása szerint a rablók a földre kényszerítették a teremőröket, és fegyverrel tartották sakkban múzeum biztonsági embereit.

Tizenötmilliárdos érték

Edvard Munch: Madonna (1893-94)
Olaj
Egy francia rádiós producer épp az épületben tartózkodott, amikor a bűncselekmény történt - jelenti az Associated Press hírügynökség. Francois Castang szerint nem túl szigorú a biztonsági rendszer a múzeumban, a képek mindenféle védelem és riasztórendszer nélkül lógnak csupasz huzalokon a falakon, "és semmi mást nem kell tenni, csak erősen megrántani a képet - mint ahogy azt szemem láttára tette az egyik rabló". A múzeum szóvivője úgy kommentálta a biztonságra vonatkozó kritikát, hogy az őrök inkább a látogatók testi épségével törődtek.

Munch expresszionista remekműve, a Sikoly nem sokáig volt látható a múzeumban, ugyanis tíz évvel ezelőtt is ellopták és csupán három hónapja került elő - említi meg a BBC. A rendőrség azzal a lopással kapcsolatban három norvégot tartóztatott le.

Ben Frija, az oslói "K Galéria" munkatársa szerint 150 millió norvég koronát (körülbelül 4,6 milliárd forintot) ér csak a "Madonna" című Munch kép, míg a "Sikoly" 250-350 millió koronára (7,6 - 10,7 milliárd forint) becsülhető, bár ilyen mesterművek esetében nincs értelme pénzben kifejezhető értékről beszélni.