Nem hagyták leszállni az aggódó utasokat a később lezuhanó gépről

2008.08.22. 14:18
A kapitány nem engedte a Spanair Madrid-Las Palmas-i járata utasainak, hogy leszálljanak a gépről, amikor az visszafordult a kifutópályáról. A gép egy órás késéssel újra megkísérelte a felszállást, de lezuhant. Az utasok nagy része életét vesztette.

Több aggódó utas szerette volna a baleset előtt elhagyni a Spanair Las Palmas-i járatát, mielőtt lezuhant volna. A gép egy órával a katasztrófa előtt már felszálláshoz készült, majd egy hibajelzés miatt visszatért a terminálhoz.

Az egyik utas, Ruben Santana rokonai szerint a férfi szöveges üzenetet küldött mobiltelefonjáról a feleségének, miközben a szakemberek javították azt a technikai hibát, amely egy órával késleltette a gép felszállását. "Nem engedik, hogy kiszálljunk, minden be van zárva" - írta.

Az ABC című napilap beszámolója szerint több másik utas is kérte, hogy a felszállás előtt kiszállhasson a repülőből, ám ezt nekik sem engedélyezte a kapitány. A szabályok értelmében egyedül a pilóta dönthet arról, hogy mikor engedi az utasoknak, hogy elhagyják a repülőgépet.

A gép végül egyórás késéssel indult el, majd a felszállás után szinte azonnal lezuhant. A fedélzeten tartozkodó 172 emberből 153 életét vesztette a tragédiában, a 19 túlélő közül négy állapota válságos.