Szahaf tévékommentátor lehet

2003.04.29. 16:52
Állást ajánlott Mohamed Szaid Szahafnak egy arab tévécsatorna. A volt iraki tájékoztatási miniszter tartózkodási helye ismeretlen, egyes feltételezések szerint bagdadi nagynénjénél bujkál. Az Arabiya televízió reméli, hogy jelentkezik a felajánlott kommentátori állásra.
Kommentátorként alkalmazná Mohamed Szaid Szahaf volt iraki tájékoztatási minisztert az Arabiya dubai műholdas televízió. Ali al Hadeti, a csatorna igazgatója nem tudja, hogy hol lehet a háború alatt a legvalószínűtlenebb körülmények között is elsöprő iraki győzelmekről beszámoló miniszter. Reméli azonban, hogy a "tapasztalt szakember" hamarosan jelentkezik a felkínált állásra.

Szahaf nem szerepel az amerikaiak az ötvenöt leginkább keresett iraki vezető nevét tartalmazó listáján. Egyes lapok korábban a miniszter öngyilkosságáról számoltak be. Egy londoni arabnyelvű újság szerint Szahaf négy napja még Moszulban volt, most bagdadi nagynénjénél bujkál. A cikk szerint a férfi fel akarja adni magát az amerikaiaknak, hogy azok megvédjék.

Nem izgatták a tények

Az iraki háborús propaganda gyakorlatilag Szahafon alapult. A tájékoztatási miniszter gyakorlatilag folyamatosan félretájékoztatta a világsajtót az amerikai előrenyomulással kapcsolatban. Az amerikai tengerészgyalogosok bagdadi betörésekor például egy háztetőn, látótávolságra az amerikai katonáktól közölte, hogy "nincsenek amerikaiak Bagdadban". "Ahogy vezetőnk, Szaddam Huszein mondta, Isten a pokolban sütögeti a gyomrukat" - tette hozzá Szahaf, miközben amerikai tankok keltek átt a Tigrisen, pár saroknyira a sajtótájékoztató helyszínétől.

Bush is a rajongók között

A rendszeresen svájcisapkában, és uniformisban megjelenő, a valóságtól egyre jobban elszakadó Szahaf hamar népszerűvé vált a világban. Az emlékezetes mondatait tartalmazó welovetheiraqiinformationminister.com, megjelenése után röviddel 4000 találatot kapott másodpercenként. Huszein bukása után George W. Bush is bevallotta az NBC riporterének, hogy Szahaf rajongója volt. "Mohamed Szaid Szahaf az esetem, nagyszerű volt" - jelentette ki George W. Bush amerikai elnök az NBC televíziónak adott interjújában. Mint mondta, egyesek még azzal is meggyanúsították, hogy az iraki tájékoztatási minisztert az amerikaiak szerződtették.