Csongor
0 °C
9 °C

Bush rajong Szahafért

2003.04.25. 08:28
Akár két évig is Irakban maradhatnak az amerikai csapatok - jelentette ki az NBC-nek adott interjújában George W. Bush. Az elnök szerint Huszein életét veszthette, de legalábbis súlyosan megsérült. Bush rajong Szahafért, mint mondta, azzal is meggyanúsították, hogy a tájékoztatási minisztert az amerikaiak szerződtették.
"Mohamed Szaid Szahaf az esetem, nagyszerű volt" - jelentette ki George W. Bush amerikai elnök az NBC televíziónak adott interjújában. Mint mondta, egyesek még azzal is meggyanúsították, hogy az iraki harci sikerekről még az amerikaiak bagdadi behatolása idején is töretlenül nyilatkozó iraki tájékoztatási minisztert az amerikaiak szerződtették.

Két évig maradhatnak

Bush szerint az amerikai hadsereg akár két évig is Irakban maradhat, amennyiben ezt a "helyzet megköveteli". A kivonulás akkor válik esedékessé, ha az amerikaiak már "betöltötték küldetésüket". Mint mondta, a legfontosabb feladat, hogy megteremtsék a demokrácia alapjait.

Huszein meghalhatott

Az elnök szerint nem kizárt, hogy Szaddám Huszein életét vesztette a harcok során, legalábbis "vannak erre utaló jelek". A diktátor tartózkodási helyét felfedő informátor szerint Huszein legalábbis súlyosan megsérülhetett a támadásban - nyilatkozta Bush az NBC-nek.

Az amerikai elnök "borzalmasnak" nevezte a bagdadi múzeum kirablását. "Mindazonáltal nem ért meglepetésszerűen a dolog" - nyilatkozta. Véleménye szerint olyan emberek bosszúakciójáról van szó, akiknek a családjait "megölték, megkínozták csak azért, mert nem értettek egyet Szaddám Huszeinnel" - mondta az NBC-nek.