Emőke
-4 °C
9 °C

Jövő héten nyithatnak a bagdadi minisztériumok

2003.04.24. 16:22
Az Irak irányítására kiválasztott hatvan akadémikussal és technokratával folytatott tárgyalása után már a minisztériumi munka egy héten belüli újraindításában reménykedik Jay Garner. Irak amerikai kormányzója szerint az országot irakiak irányítják majd, hiszen ereikben a "civilizáció bölcsőjének vére" folyik.
Már a jövő héten megnyílhatnak az iraki minisztériumok - jelentette be Jay Garner, Irak háború utáni újjáépítésének irányítója. A kormányzásra kijelölt Garner egy heti rendkívüli fizetés és rendszeres havi juttatások ígéretével kívánja visszacsábítani az iraki államigazgatás dolgozóit - jelentette a BBC.

Kiválasztottak

Bejelentését megelőzően Garner hatvan kiválasztott iraki technokratával és akadémikussal folytatott tárgyalásokat. A kiválasztottak az amerikaiak szerint alkalmasak lehetnek Irak jövőbeni irányítására. "Hamarosan megindul a kormányzati tevékenység. Az új irányítótestületekben irakiak is lesznek. Irakiak fogják irányítani" - jelentette be Garner sajtókonferenciáján.

Az amerikaiak egyetlen szerepe a stabilitás biztosítása, hogy az irakiak újra saját maguk irányíthassák az országot - vélekedett Garner. Mint mondta, az irakiak ereiben a "civilizáció bölcsőjének vére folyik".

Az új kormányra váró legnagyobb feladat a rend biztosítása lehet - véli a BBC bagdadi tudósítója. Bár a fővárosban már több mint két hete véget értek a harcok, Bagdad továbbra sem tekinthető biztonságosnak. Az egész városban a becslések szerint nyolcmillió fegyver lehet közkézen, ezek begyűjtése az államigazgatás egyik első feladata lehet.