Géza
-11 °C
-4 °C

Elfogták Huszein volt miniszterelnökét

2003.04.22. 10:15
Az amerikaiakkal együttműködő Szabad Iraki Haderő (FIF) katonái elfogták Mohamed Hazmak al-Zubajdit, Szaddám Huszein egykori miniszterelnökét, később miniszterelnök-helyettesét. A körözött iraki vezetők 55-ös listájának 18. helyén álló vezetőt többek között síita felkelők megkínzásával és kivégzésével vádolják. Folytatódik a kutatás Huszein után is, a diktátor sorsa egyelőre felderítetlen.
Elfogták Huszein volt miniszterelnökét a Szabad Iraki Erők - jelentette a CNN. A FIF beszámolóját az amerikai haderő katari főparancsnoksága is megerősítette. A bukott rezsim eddigi legmagasabb rangú elfogott vezetője felelős a síiták az első öbölháborút követő, 1991-es lázadásának leveréséért. A véres akció során több ezren vesztették életüket. A FIF birtokában lévő videofelvételek jól látható, ahogy Zubajdi megrugdossa és megveri az elfogott síita lázadókat.

A korábbi miniszterelnök 1992-98 között az ország déli részén található mocsárvidék "megtisztításáért" felelt, egyes állítások szerint a mocsárvidék törzseinek "elsöprésére" adott utasítást tábornokainak - írja a CNN.

1998-tól a közép-eufráteszi régió vezetőjeként tovább folytatta a síiták elnyomását, 1999-ben feltételezések szerint az ő utasítására végezték ki al-Sadr ajatollahot, a síiták egyik fő vallási vezetőjét és két fiát Nadzsafban.

Zubajdi volt a pikk dáma a körözött iraki vezetők képeit tartalmazó kártyapakliban.

Folytatódó hajsza Szaddám után

Az amerikai csapatok és a velük együttműködő irakiak folytatják Huszein utáni kutatásukat is. A FIF bázisát adó szervezet, az Iraki Nemzeti Kongresszus vezetője, Ahmed Csalabi szerint a diktátor él és Irakban bujkál.

Az amerikaiak időközben befejezték annak az elnöki bunkernek az átvizsgálását, mely ellen a háború első légicsapását végrehajtották. A romok között nem találtak emberi maradványokat, ám elmondásuk szerint a helyszínt az irakiak alaposan "kitakarították" - írja a CNN. Huszein sorsának felderítése az amerikai csapatok egyik elsőszámú prioritása - mondta el a hírtelevíziónak Donald Rumsfeld védelmi miniszter.