Gyász és döbbenet Szécsényben

2005.04.04. 15:25
Szécsényt sokkolta az alig 14 éves lány halála. Violettának április 7-én lett volna a születésnapja, "Letti" - így becézték társai a 8.A-ba járó lányt - padján most mécses ég a II. Rákóczi Ferenc általános iskolában, az épület homlokzatán gyászlobogó.
Elfogták a feltételezett gyilkost
A gyanú szerint egy 24 éves helybéli, büntetett előéletű férfi ölte meg a 14 éves szécsényi kislányt, aki pénteken este tűnt el lakásuk közeléből. A nyolcadikos lányt barátnője látta utoljára életben, a keresésére indult szülők már csak véres fülbevalóját találták meg. Violetta holttestére vasárnap este bukkantak a rendőrök, a feltételezett tettes beismerő vallomást tett. Részletek >>>

Fekete zászló leng Szécsényben a Magyar út 15 szám alatti általános iskola homlokzatán. A rendőrség reggel jelentette be, hogy holtan találták meg az iskola diákját, a péntek este eltűnt Hugyecz Violettát. A gyilkossággal egy 24 éves szécsényi férfit gyanúsítanak.

Üresen maradt pad

"Nyugodt, kiegyensúlyozott lány volt, egy tünemény" - mondja Stayer László, a II. Rákóczi Ferenc általános iskola igazgatója. Letti nem volt kitűnő tanuló, kereskedelmi szakközépiskolába jelentkezett továbbtanulásra, de emellett ügyes sportolóként és jó közösségi emberként ismerték.

"Egész hétvégén arra gondoltam, hogy pénteken volt fordított nap az iskolában, és hogy milyen ügyes táncos Violetta, ő tanította be társait a közösen előadott táncra" - emlékezik az igazgató.


Letti padja (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

Hétfőn délutánra már azt is tudni, hogy ki követhette el a borzalmas gyilkosságot. A vasárnap éjjel holtan talált lány feltételezett gyilkosa helybéli, a korábban nemi erőszak miatt büntetett fiatalember ugyanabba az általános iskolába járt, ahova áldozata, emlékeztet az iskolaigazgató.

Üresen maradt pad

A 8.A osztály első két órája ma osztályfőnöki óra volt, hogy felrázzák valahogy a kiborult, és síró gyerekeket, de ilyenkor természetes, hogy nagyon nehéz az osztálytársaknak feldolgozni egy társuk halálát, főként ha erőszakos halálról van szó. A többi órán is újra és újra a hétvégi eseményekre terelődött a szó, az üresen maradt padon a lány fényképe, virágok, mécsesek, egy papíron kereszt és egy 14-es szám.


Ebben az utcában lakott Violetta (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

Violetta két nővérével és szüleivel a település szélén, új beépítésű területen lakott. A Sport utca, ahonnan hazaindult pénteken késő este, egy parkos rész mellett vezet, valószínűleg itt kezdődtek a szörnyű események, amik a fiatal lány halálához vezettek. A környéken félóránként elgördül egy rendőrautó, feltehetőleg a helybéliek megnyugatására járőröznek a rendőrök.

A feltételezett gyilkosról, a korábban a helyi áramszolgáltatónál villanyszerelőként dolgozó férfiról is sokat beszélnek Szécsényben. "Bolond volt, voltak ilyen kattanásai" - tudjuk meg a Dominó kocsmában a gyanúsított férfi egyik volt iskolatársától. Börtönbe azért került, mert amikor szakított vele az előző barátnője, a férfi megverte a lányt, majd kikötötte és megerőszakolta.