Ufójárás Texasban

2008.01.15. 12:52
A szemtanúk szerint egy monumentális, másfél kilométerszer nyolcszáz méteres valami repked hetek óta Texas egén. A légierő tagadja, hogy vadászgépei bármit is üldöztek volna, szóvivőjük szerint amúgy is egyszerű magyarázat van a dolgokra. A napfény törhetett meg két normális gépen. Értik, ugye?

Ufó tartja izgalomban a poros texasi kisváros, Stephenville lakóit. Az AP jelentése szerint több tucat szemtanú állítja meggyőződéssel, hogy az elmúlt hetekben többször is gigantikus, azonosítatlan repülő tárgy bukkant fel az égen a környéken. Egyesek még azt is látni vélték, hogy a méretei ellenére meglepően fürge és csendes valamit vadászgépek üldözik.

"A népek csak néznek, hogy mi lehet ez. Ez itt a biblia-övezet, mindenki attól tart, hogy eljött a világvége" - nyilatkozta az AP-nek Steve Allen szállítási vállakozó és pilóta, aki maga is látta az ufót. Leírása szerint az másfél kilométer hosszú, nyolcszáz méter széles "és egyértelműen nem evilágból való" volt.

Más szemtanúk azt emelték ki, hogy a monstrum szokatlanul halkan, szokatlanul gyorsan és szokatlanul alacsonyan repült. Szerintük már csak ezért sem lehetett normális repülőgép, ráadásul fényei folyamatosan változtak, nem úgy, mint a repülőké. Hasonló leírásokat más városok lakói is adtak, akik az elmúlt hetekben szintén többször látták az ufót.

Ricky Sorrells gépész például dublini otthona mellett, egy mező felett figyelt fel a gépre, hetekkel ezelőtt. De csak most állt elő történetével, hogy a helyi sajtó cikkezni kezdett a jelenségről. "Itt gyakorta hallani hatalmas pontyokról, meg még nagyobb szarvasbikákról, de azért ez más. Jó hallani, hogy mások is látták, eszerint mégsem vagyok bolond" - nyilatkozta. Sorell többször is látta már a repülőt, elmondása szerint a hatalmas gépen sem csavarok, sem hegesztések nem látszanak.

Bár több szemtanú szerint is vadászgépek üldözték az ufót, az amerikai légierő három közeli bázisának parancsnokai tagadják, hogy gépeik a térségben jártak volna. Karl Lewis őrnagy, a Forth Worth-i 301-es vadászszázad szóvivője szerint a jelenségre amúgy teljesen hétköznapi magyarázat van.

Szerinte a szemtanúk valójában optikai csalódás áldozatai, valójában két földi repülőgépet láthattak, amikre napnyugtakor különös szögben esett a fény, ezért tűnt furcsának. "90 százalékig biztos vagyok benne, hogy csak egy repülőről van szó" - mondta. "A napsugarak beesési szöge könnyen megviccelheti az embert".

Az ufóról eddig nem készült filmfelvétel vagy fénykép, de egy magánszemély már jutalmat ajánlott fel a felvételekért. Amerikában egyébként havonta átlag 200 ufóészlelést jegyeznek fel, a legtöbbet Kaliforniában, Coloradóban és Texasban, írja az AP.