Kiszivárgott a hiányzó DNS a Zsanett-ügyben

2007.06.13. 07:37
A Népszabadság úgy értesült, hogy a szakértői intézet befejezte azt a DNS-vizsgálatot, amelynek eredménye bizonyítékként szolgálhat a 21 éves E. Zsanett megerőszakolásával kapcsolatos történetben; a lap szerdai számában megjelent információ szerint a vizsgálatból levonható következtetések azoknak a rendőröknek az álláspontját erősítik meg, akik tagadták, hogy megerőszakolták volna a lányt.

A szakértői intézet szerdára ígérte a DNS-vizsgálat eredményét - teszik hozzá. "Szakértőkre és az ügy ismerőire" hivatkozva a cikk magyarázatot ad arra is, miért nyúlt ilyen hosszúra a vizsgálat: forrásaik szerint ennek az volt az oka, hogy az intézet "nem kapott kellő mennyiségű és minőségű mintát". Mint írják, "ennek ellenére" is le lehetett vonni következtetéseket, s ezek az erőszakos közösülés elkövetése miatt őrizetbe vett, előzetes letartóztatásba helyezett rendőrök által elmondottakat igazolták.

Nem perdöntő DNS
Az Index korábban már írt arról, hogy a biológiai anyagmaradványok hiánya az eljárásban nem bizonyítja azt, hogy nem történt a bűncselekmény. A Zsanett-ügyhöz hasonló esetek bizonyítási eljárásában még a DNS vizsgálat eredménye csupán mérlegelés tárgyát képezheti, de semmiképpen nem tekinthető döntő bizonyítéknak, ez csak egy a bizonyítékok sorában. Ha ugyanis nem találnak releváns biológiai anyagmaradványt, akkor is elképzelhető, hogy nem képződött ilyen vagy egyszerűen a helyszínelőknek nem sikerült megtalálni.

Tuza Péter, E. Zsanett ügyvédje a szerdán a Napkeltében csodálkozásának adott hangot amiatt, hogy egy lapban előzetesen megjelenhetett valamilyen híradás a vizsgálat eredményéről. Az ügyvéd azt állította, hogy kedden tájékoztatást kért a vizsgálatról, de ő nem jutott hozzá. Tuza Péter hangulatkeltésnek nevezte azt is, hogy az ügyészség elrendelte egy tanú rendőri védelmét. Az ügyvéd szerint maffiaperekben is nehéz elérni tanúk védelem alá helyezését, ebben az esetben azonban mégis megtették, úgy, hogy sem az állítólagos fenyegetett, sem a fenyegető nevét nem tették közzé.

Morvai Attila, az ügyészség szóvivője a az egyik reggeli tévéműsorban azzal magyarázta a rendőri védelem elrendelését, hogy az egyik tanú egy telefonbeszélgetés során kapott fenyegetést jelentett be az ügyészség előadójának, aki úgy gondolta, nem kockáztatja meg, hogy figyelmen kívül hagyja a jelzést. Morvai a sajtóban megjelent találgatásokra reagálva cáfolta, hogy rendőrök voltak az állítólagos fenyegetők, arra azonban nem reagált, hogy Zsanett lehetett-e a fenyegető.

Szintén a Népszabadság verziója szerint ugyanis E. Zsanett egyik nőismerőse festett meglehetősen negatív képet a nyomozók előtt az ügy kirobbantójáról, ezt követően kapott egy hívást, amelyben állítólag egy "balesettel" fenyegették meg.