Ivó, Milán
EUR 384,55 Ft
USD 364,00 Ft
5 °C
26 °C

Zsanett-ügyben tett nyilatkozata miatt bepanaszolták Magyart

2007.06.08. 15:23
Nem tudni, hogy vizsgálatot indít-e a Budapesti Ügyvédi Kamara azután, hogy Magyar Györgyöt, a Zsanett-ügyben bűnsegédlettel gyanúsított egyik rendőr védőjét értesüléseink szerint bepanaszolták.

"A szakértői vélemény tartalmaz olyan elemeket, amelyek szerint a hölgy nem arról híres, amiről az angolkisasszonyok" – mondta egyebek mellett Magyar György június elején a Klubrádió Kontra című, a Zsanett-sztoriról szóló műsorában.

Az ügyvéd kijelentését kisebb felzúdulás követte, a Tűsarok fórumán Távozzon a médiából a durván szexista Magyar György! címmel indítottak topicot. Itt több fórumozó arra buzdítja társait, hogy írjanak panaszlevelet a Budapesti Ügyvédi Kamarának.

"Kijelentései alkalmasak arra, hogy megfélemlítsék az áldozatot, az összes, korábban nemi erőszakot szenvedett áldozatot, és félelmet keltsenek minden nőben" – írta egyikük, aki az Index kérdésére is megerősítette, a levelet elküldte a kamarának.

Hogy az ügyvédi etikai kódex alapján elmarasztalható-e Magyar, azt az ügyvédi kamarának kell megállapítania. "A védő a feladata teljesítése során nyilatkozataiban kerülje el az érdekellentétben lévő terheltek személyének vagy tevékenységének a védekezéshez szükséges mértéket meghaladó kedvezőtlen értékelését" – szól az etikai kódex 15/15/d passzusa. Hogy Magyar nyilatkozata a "a védekezéshez szükséges mértéket" meghaladta-e, azt egy vizsgálatnak kellene kiderítenie.

És azt is, hogy Magyar távol tartotta-e magát "a felek személyes ellenszenvéből fakadó vitáktól" (15/8).

Ha pedig Magyar tudomására az jutott, hogy a lány – amint nyilatkozatával sugallja – könnyűvérű, netán prostituált lett volna, akkor ezt is etikátlanul hozta nyilvánosságra: "Az ügyvédet titoktartási kötelezettség terheli minden olyan tényt és adatot illetően, amelyről a hivatásának ellátása során szerzett tudomást." (4/1) (Arról nem beszélve, hogy egy könnyűvérű lányt vagy egy prostituáltat is meg lehet erőszakolni.)

"Személyiségi jogi és adatvédelmi okokból nem adhatunk ki információt arról, hogy ki ellen indult etikai vizsgálat" – nyilatkozta Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke. Évente ötszáznál több panasz érkezik be ügyvédek ellen, ezek egy része annyira nem megalapozott, hogy a vizsgálat sem indul meg, vagy már elévült.

A konkrét ügyről Réti nem nyilatkozott, általánosságban annyit elmondott: "Vannak problémák az ügyvédek nyilvánosság előtti szereplésével, nyilatkozataival kapcsolatban. Ezekkel kapcsolatos etikai és fegyelmi eljárások jelenleg is folyamatban vannak."

Fellebbezés után az ügyek a megyei, illetve a fővárosi kamaráktól a Magyar Ügyvédi Kamarához kerülnek. Bánáti János, a szervezet elnöke elmondta: az országban tízezer ügyvéd dolgozik, és több százezer ügy keletkezik évente. Ehhez képest nem sok az évente induló körülbelül háromszáz fegyelmi vizsgálat.

A Társaság a Szabadságjogokért nyilatkozatban ítélte el az E. Zsanett erkölcsi integritását kétségbe vonó megnyilvánulásokat és szolidaritását fejezte ki az erőszakot szenvedett lánnyal. "A nemi erőszak áldozatai többnyire magukba fojtják traumájukat – áll a közleményben. – Visszatartja őket a lelketlen, néhol megalázó procedúra, a szégyenérzet. Még ma is rendre azzal szembesülnek, hogy környezetük részben felelőssé teszi, vagy akár hibáztatja őket azért, ami történt."

A közlemény szerint többen "az ártatlanság vélelmére hivatkozva az áldozatot rágalmazzák gátlástalanul. Az E. Zsanett lejáratását célzó szalagcímek, nyilatkozatok azt a meggyőződést erősíthetik minden, nemi erőszakot szenvedett nőben, hogy ha fellépnek támadóik ellen, csak további megaláztatásokra számíthatnak."

Magyar György angolkisasszonyos nyilatkozatára is gondoltak a közlemény megszövegezésénél? – kérdeztük Schiffer András ügyvivőt. "A nyilvánosság szereplőiről szólt a közlemény, mindenki fel tudja mérni, hogy a szöveg mennyiben vonatkozik rá" – mondta, de a konkrét ügyvédi nyilatkozatot nem akarta kommentálni: "Nem tartom etikusnak, hogy egyik ügyvéd kritizálja a másikat a nyilvánosság előtt".

Magyar György a kijelentés elhangzása után a kifogásolt nyilatkozatról ezt mondta: "Nem látok benne semmi kivetnivalót, mert ez tényállítás. Ő tényleg nem angolkisasszony. Egyébként is, ez csak egy szófordulat, inkább szellemes, mint sértő, de ha mégis sértene bárkit is, én ezt nyilvánosan vissza is vonhatom."

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Vennék
  • Biztosítás