Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zsanett nem élményszerű beszámolója hitelesíti vallomását

2007.05.31. 11:41
Elkészült a pszichológusi vélemény Zsanett vallomásáról, a szakértői jelentésből egyelőre annyi ismert, hogy a saját bevallása szerint megerőszakolt lány beszámolója "nem értékelhető abszolút élményszerűnek". Racsmány Mihály pszichológus szerint épp az hitelesíti a vallomást, hogy nincs kiszínezve, hiszen egy traumát átélt ember megpróbálja eltolni magától élményeit.

"Nem értékelhető abszolút élményszerűnek" annak a lánynak a beszámolója, akit állítása szerint 2 rendőr - másik három segédlete mellett erőszakolt meg - május elején Budapesten, adta hírül az RTL Klub híradója szerdán. A Zsanett vallomásáról készült pszichológusi vélemény elkészültét az ügyészség is megerősítette.

A traumát átélt embereknél inkább a nem élményszerű beszámolók a jellemzőek, amit kutatási eredmények is bizonyítanak, mondta el az Indexnek Racsmány Mihály pszichológus. A szakember szerint pont az hitelesíti egy erőszakon átesett nő vallomását, hogy az a vártnál sokkal kevésbé élményszerű, hiszen ilyenkor eltávolítja magától az emlékeit. Ha azonban kitalált történetet mesél el, sokkal inkább megpróbálja az egyes mozzanatokat kiszínezni és ezzel hihetővé tenni.

A beszámolók alapján így pontosan behatárolható, hogy elképzelt, vagy valódi esetről beszél a beteg, ehhez laboratóriumban végzett vizsgálatok biztosítanak eligazodási pontokat, magyarázta a pszichológus. Hangsúlyozta, hogy az elkészült pszichológiai vélemény részleteit is meg kéne ismerni ahhoz, hogy teljes képet lehessen alkotni a lány beszámolójáról.

A poszttraumás stressz szindrómában szenvedő betegek esetében kétféle emléktípus létezik, az egyik, amihez a tudat hozzáfér, a másik viszont emlékképekben térhet vissza, akár hosszú idővel a trauma megtörténte után. Utóbbi esetben a beteg újra és újra átéli a traumát okozó helyzet egy-egy részletét, ennek bizonyítása azonban majdnem lehetetlen. Ezeknél a betegeknél egyéb tünetek is jelentkezhetnek, ilyenek például a figyelemzavar vagy a depresszió.