Szilárda
-4 °C
3 °C

A rendőrök mobiljai Zsanettet igazolják

2007.05.27. 12:32
Az erőszakos közösüléssel és bűnsegédlettel gyanúsított, előzetes letartóztatásban levő rendőrök vallomása nem egyezik a mobiltelefonjaikban tárolt cellainformációkkal.

A mobiltelefonokban tárolt cellainformációk cáfolhatják a 21 éves Zsanett megerőszakolásával gyanúsított rendőrök vallomását – közölte a Magyar Televízió Híradója. A telefontársaság nyilvántartása szerint ugyanis a rendőrök mobiltelefonjai épp az ellenkező irányba mozdultak el a Múzeum körútról, mint ahogy a gyanúsítottak állították, azaz nem a XIII., hanem a IX. kerület felé.

Nem az első bizonyíték

A sértett ügyvédje, Tuza Péter vasárnap az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy nem lepte meg a cellainformációkról megjelent hír. Tuza szerint ez is alátámasztja: nem blöffölt, amikor arról beszélt, hogy több olyan, a sértett állítását igazoló bizonyíték is létezik, amelyet a gyanúsítottak még nem ismernek. A jogász a gyanúsítottak egyik ügyvédjének arra a megjegyzésére, hogy a cellainformáció önmagában nem perdöntő bizonyíték annyit mondott: ez az információ nem önmagában áll, több másikkal együtt igazolják a sértett állítását.

Az említett bizonyítékokat azonban az ügyvéd a nyomozás érdekében nem ismertette, elmondása szerint ezek nyilvánosságra hozása a nyomozóhatóság feladata. Tuza korábban úgy nyilatkozott, hogy a 21 éves lány az eset után körülbelül egy órán belül feljelentést tett a XIII. kerületi rendőrkapitányságon, erre okirati bizonyíték van. Az ügyvéd ezzel cáfolta azt a gyanúsított rendőrök védői által előzőleg hangoztatott állítást, mely szerint az erőszak és a feljelentés között három nap telt el.

Öten előzetesben

A Zsanetett igazoltató öt rendőrt a Pesti Központi Kerületi Bíróság május 19-én helyezte előzetes letartóztatásba. Két rendőrt erőszakos közösüléssel és hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel, hármat pedig erőszakos közösülés bűnsegédként való elkövetésével gyanúsítanak. A bíróság indoklása szerint az előzetes letartóztatásra azért volt szükség, mert a gyanúsítottak a sértett befolyásolásával megnehezíthetik az eljárást. A bíróság döntését az ügyészek tudomásul vették, a védők fellebbeztek.

A lány feljelentése szerint május 4-én Budapesten, a Múzeum körúton öt rendőr igazoltatta, majd egy sötét mellékutcában megerőszakolták. Az elkövetéssel meggyanúsított rendőrök szolgálati viszonyát felfüggesztették. Mindannyian a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) kötelékébe tartoztak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!