Sára, Márió
-6 °C
2 °C

A GPS nem, a Tetra viszont igazolhatja Zsanettet vagy a rendőröket

A rendőrautóba szerelt GPS igazolja a rendőrök állítását. Ezt nyilatkozta napokon keresztül Magyar György, a Zsanett máig kérdéses megerőszakolása ügyében ötödrendű gyanúsított védője. Csakhogy az autóban nem volt GPS. Hogy Tetra-rádió volt-e, azt nem tudni. A tavaly őszi zavargások után a rendőrök többször is arról nyilatkoztak, hogy az engedély nélküli tüntetések felszámolásában élenjáró Rebisznek nagy segítségére volt a Tetra.

A lányt állítása szerint május 4-én rendőrök erőszakolták meg egy budapesti mellékutcában. A támadóit a május 17-i szembesítésen ismerte fel, a rendőrök a Rendészeti Biztonsági Szolgálat kötelékébe tartoztak. Az őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba vett rendőrök tagadják, hogy erőszakot követtek el.

videó: juj.hu

A DNS-vizsgálat eredménye mellett – hogy mikorra lesz meg, azt még nem tudni – az autóba szerelt GPS adatai igazolhatják a rendőrök vagy Zsanett állítását; ha a Múzeum körúti igazoltatás helyszínétől egyből a lány Váci úti lakásához hajtottak, akkor az öt rendőr, ha kitérőt tettek egy mellékutcába, és ott időztek az erőszak elkövetése alatt, akkor Zsanett mond igazat.

Zsanett egy hétvégét gondolkodott a magánindítványon
Szerdán megírtuk, hogy nem igaz, amit a rendőrök védői állítanak: Zsanett az események után nem várt három napot a feljelentéssel.
Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI megkeresésére annyit mondott: a 21 éves lány feljelentésében valóban az szerepel, hogy a lány a bűncselekmény elkövetésének napján reggel hét órakor már ott volt a Szabolcs utcai rendőrkapitányságon, de ott csak reggel kilenckor kezdtek vele foglalkozni.
A távirati iroda az ügyet jól ismerő forrásokból úgy értesült, hogy a lány május 4-én, pénteken a Szabolcs utcai rendőrkapitányságon először még annak előrebocsátásával ismertette a vele történteket, hogy szeretné titokban tartani a nevét.
Ekkor felvilágosították arról, hogy az ügyben csak akkor indulhat meg a hivatalos vizsgálat, ha úgynevezett magánindítványt tesz, ehhez azonban fel kell fednie a kilétét.
Miután ezt megtudta, a hétvégén arra a döntésre jutott, hogy hajlandó a nevét adni a vele történtekhez. Ennek a döntésnek az eredményeként született meg végül május 7-én, hétfőn az a magánindítvány, amely már alapjául szolgálhatott a hivatalos vizsgálatnak.
A távirati iroda úgy tudja, ennek a hétfői magánindítványnak a szövegében szerepel a Fővárosi Főügyészség által korábban már megerősített kitétel, amely szerint a 21 éves lány még május 4-én pénteken, vagyis a bűncselekmény elkövetése napjának reggelén megjelent a Szabolcs utcai rendőrkapitányságon.

A GPS segít tisztázni – vagy nem?

Magyar György, az ötödrendű gyanúsított védője az elmúlt napokban több helyen is arról nyilatkozott, hogy a GPS segít tisztázni védencét és társait. Blikk, május 21.: "Fogalmuk sincs, miért beszél szexuális erőszakról a lány. A rendőrautóba szerelt GPS adatai szerint kideríthető az útvonal." Napkelte, május 22.: "Hát a rendőrautók GPS-el vannak felszerelve, a mozgásuk követhető. Természetes módon össze fogják rakni az eseményeket." Magyar ATV, május 23.: "...(...) és mindössze fél órát töltöttek együtt egy autóban, és ezt a GPS, a gépkocsit követő radar rögzíti is. Hogy ez a gépkocsi merre ment, mit csinált,és mennyi időt töltöttek együtt."

[A GPS valójában nem az autót követő "radar", hanem egy olyan rendszer, amelynek műholdjairól jövő jelekből a készülék kiszámolja, hogy hol van. Vagyis a műholdra nem megy vissza semmilyen jel, a jármű pozíciójára vonatkozó adatok a készülékben keletkeznek - a szerk.]

Ez utóbbi nyilatkozat előtt egy órával a TV2 híradójában tényként hangzott el: "Nem volt GPS a rendőrautóban, nem tudni tehát merre jártak a rendőrök, akik május negyedikén igazoltatták a 21 éves lányt Budapest belvárosában." A hírrel szembesítették Magyart, aki azt válaszolta: "központon keresztül kezelhető (a rendőrautó útvonala), ezt ők jegyzik, mert itt vannak szolgálati utasítások, amikbe én nem tudok most belebonyolódni. De nem is ez a hangsúlyos."

"Az elsődleges adatok szerint tényleg nem volt GPS az autóban" – mondta Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Hogy más módon rögzítették-e a rendőrautó útvonalát, azt még nem lehet tudni. Arra a kérdésünkre, hogy a rendőrök még az autó lefoglalása előtt belenyúlhattak-e a rendszerbe, netán eltüntethették az adatokat, Morvai úgy válaszolt: "Ez csak egy feltevés, szakértőknek kell rá válaszolniuk.".

Ősszel még a Tetrával büszkélkedtek

Az augusztus 20-i viharban vagy az őszi zavargások idején már működött és a rendőrség szerint jól vizsgázott a Tetra-rendszer, ami az URH-t váltotta. Az átállást közbeszerzési botrányok kísérték, az Állami Számvevőszék például kifogásolta, hogy a belső munkatársak mellett a különböző tanácsadói, szakértői feladatokra bruttó 181,8 millió forint összegben kötött 14 szerződés több mint felét versenyeztetés nélkül kötötték meg.

Az URH-hoz képest újdonság, hogy a rendvédelmi szervek egymással közvetlenül is tarthatják a kapcsolatot, a beszélgetéseket nem lehet lehallgatni, és – ami Zsanett ügyében a legfontosabb – a diszpécser nyomon követheti a rendőrautó helyzetét. GPS-navigátort csak a parancsnoki autókba szereltek, az utcai járőrszolgálatot teljesítőkbe műholdas navigáció nélküli típust szereltek, de az autó útvonala ezekben is nyomon követhető.

Van, akinek van, van, akinek nincs

A kérdés az, hogy a Rebisznél átálltak-e már a Tetra-rendszerre. Az őszi zavargásokban a rendőrségnek nagy segítségére volt a Tetra, erről maguk a rendőri vezetők tartottak sajtótájékoztatókat, a zavargások elfojtása pedig éppen a Rebisz feladata volt. Feltételezhető, hogy a rendőrség elitalakulatát teljesen felszerelték az új technikával. Egy tévéostrom utáni, soha nem cáfolt cikk például arról számolt be, hogy a Tetra-rendszer "a készenléti szerveknél Budapesten már egy ideje működik".

A kérdésre, hogy a Rebisz átállt-e a Tetrára vagy sem, Gálik Viktória, a szervezet szóvivője elmondta: tudomása szerint a Rebisz bevetési parancsnokságát már felszerelték az új rádiókkal. Az újabb kérdésre, hogy akkor ezek szerint minden autóban van ilyen szerkezet, így válaszolt: "Van, amiben van, van, amiben nincs Tetra-rádió".

Kötelességet biztos szegtek

A Zsanett megerőszakolásával meggyanúsított rendőrök azt elismerik, hogy a lány hazakísérésével elhagyták a kerület határát, vagyis a rendeltetési helyüket, és ezzel kötelességszegést követtek el. Ha erre volt bátorságuk, akkor feltételezhető, hogy az autóban nem volt Tetra-rádió, vagyis a diszpécser nem tudhatott az útvonalról.

Az is lehet ugyanakkor, hogy az effajta kötelességszegés bevett gyakorlat volt, és a rendőröknek nem kellett tartaniuk attól, hogy emiatt eljárás indul ellenük. Nem is indult volna, hiszen a lány igazoltatása és a rendőrök őrizetbe vétele között tizenhárom nap telt el, és ennyi idő alatt nem derült ki, hogy az öt rendőr a tilosban járt május 4-e hajnalán.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!