Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A GPS nem, a Tetra viszont igazolhatja Zsanettet vagy a rendőröket

A rendőrautóba szerelt GPS igazolja a rendőrök állítását. Ezt nyilatkozta napokon keresztül Magyar György, a Zsanett máig kérdéses megerőszakolása ügyében ötödrendű gyanúsított védője. Csakhogy az autóban nem volt GPS. Hogy Tetra-rádió volt-e, azt nem tudni. A tavaly őszi zavargások után a rendőrök többször is arról nyilatkoztak, hogy az engedély nélküli tüntetések felszámolásában élenjáró Rebisznek nagy segítségére volt a Tetra.

A lányt állítása szerint május 4-én rendőrök erőszakolták meg egy budapesti mellékutcában. A támadóit a május 17-i szembesítésen ismerte fel, a rendőrök a Rendészeti Biztonsági Szolgálat kötelékébe tartoztak. Az őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba vett rendőrök tagadják, hogy erőszakot követtek el.

videó: juj.hu

A DNS-vizsgálat eredménye mellett – hogy mikorra lesz meg, azt még nem tudni – az autóba szerelt GPS adatai igazolhatják a rendőrök vagy Zsanett állítását; ha a Múzeum körúti igazoltatás helyszínétől egyből a lány Váci úti lakásához hajtottak, akkor az öt rendőr, ha kitérőt tettek egy mellékutcába, és ott időztek az erőszak elkövetése alatt, akkor Zsanett mond igazat.

Zsanett egy hétvégét gondolkodott a magánindítványon
Szerdán megírtuk, hogy nem igaz, amit a rendőrök védői állítanak: Zsanett az események után nem várt három napot a feljelentéssel.
Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI megkeresésére annyit mondott: a 21 éves lány feljelentésében valóban az szerepel, hogy a lány a bűncselekmény elkövetésének napján reggel hét órakor már ott volt a Szabolcs utcai rendőrkapitányságon, de ott csak reggel kilenckor kezdtek vele foglalkozni.
A távirati iroda az ügyet jól ismerő forrásokból úgy értesült, hogy a lány május 4-én, pénteken a Szabolcs utcai rendőrkapitányságon először még annak előrebocsátásával ismertette a vele történteket, hogy szeretné titokban tartani a nevét.
Ekkor felvilágosították arról, hogy az ügyben csak akkor indulhat meg a hivatalos vizsgálat, ha úgynevezett magánindítványt tesz, ehhez azonban fel kell fednie a kilétét.
Miután ezt megtudta, a hétvégén arra a döntésre jutott, hogy hajlandó a nevét adni a vele történtekhez. Ennek a döntésnek az eredményeként született meg végül május 7-én, hétfőn az a magánindítvány, amely már alapjául szolgálhatott a hivatalos vizsgálatnak.
A távirati iroda úgy tudja, ennek a hétfői magánindítványnak a szövegében szerepel a Fővárosi Főügyészség által korábban már megerősített kitétel, amely szerint a 21 éves lány még május 4-én pénteken, vagyis a bűncselekmény elkövetése napjának reggelén megjelent a Szabolcs utcai rendőrkapitányságon.

A GPS segít tisztázni – vagy nem?

Magyar György, az ötödrendű gyanúsított védője az elmúlt napokban több helyen is arról nyilatkozott, hogy a GPS segít tisztázni védencét és társait. Blikk, május 21.: "Fogalmuk sincs, miért beszél szexuális erőszakról a lány. A rendőrautóba szerelt GPS adatai szerint kideríthető az útvonal." Napkelte, május 22.: "Hát a rendőrautók GPS-el vannak felszerelve, a mozgásuk követhető. Természetes módon össze fogják rakni az eseményeket." Magyar ATV, május 23.: "...(...) és mindössze fél órát töltöttek együtt egy autóban, és ezt a GPS, a gépkocsit követő radar rögzíti is. Hogy ez a gépkocsi merre ment, mit csinált,és mennyi időt töltöttek együtt."

[A GPS valójában nem az autót követő "radar", hanem egy olyan rendszer, amelynek műholdjairól jövő jelekből a készülék kiszámolja, hogy hol van. Vagyis a műholdra nem megy vissza semmilyen jel, a jármű pozíciójára vonatkozó adatok a készülékben keletkeznek - a szerk.]

Ez utóbbi nyilatkozat előtt egy órával a TV2 híradójában tényként hangzott el: "Nem volt GPS a rendőrautóban, nem tudni tehát merre jártak a rendőrök, akik május negyedikén igazoltatták a 21 éves lányt Budapest belvárosában." A hírrel szembesítették Magyart, aki azt válaszolta: "központon keresztül kezelhető (a rendőrautó útvonala), ezt ők jegyzik, mert itt vannak szolgálati utasítások, amikbe én nem tudok most belebonyolódni. De nem is ez a hangsúlyos."

"Az elsődleges adatok szerint tényleg nem volt GPS az autóban" – mondta Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Hogy más módon rögzítették-e a rendőrautó útvonalát, azt még nem lehet tudni. Arra a kérdésünkre, hogy a rendőrök még az autó lefoglalása előtt belenyúlhattak-e a rendszerbe, netán eltüntethették az adatokat, Morvai úgy válaszolt: "Ez csak egy feltevés, szakértőknek kell rá válaszolniuk.".

Ősszel még a Tetrával büszkélkedtek

Az augusztus 20-i viharban vagy az őszi zavargások idején már működött és a rendőrség szerint jól vizsgázott a Tetra-rendszer, ami az URH-t váltotta. Az átállást közbeszerzési botrányok kísérték, az Állami Számvevőszék például kifogásolta, hogy a belső munkatársak mellett a különböző tanácsadói, szakértői feladatokra bruttó 181,8 millió forint összegben kötött 14 szerződés több mint felét versenyeztetés nélkül kötötték meg.

Az URH-hoz képest újdonság, hogy a rendvédelmi szervek egymással közvetlenül is tarthatják a kapcsolatot, a beszélgetéseket nem lehet lehallgatni, és – ami Zsanett ügyében a legfontosabb – a diszpécser nyomon követheti a rendőrautó helyzetét. GPS-navigátort csak a parancsnoki autókba szereltek, az utcai járőrszolgálatot teljesítőkbe műholdas navigáció nélküli típust szereltek, de az autó útvonala ezekben is nyomon követhető.

Van, akinek van, van, akinek nincs

A kérdés az, hogy a Rebisznél átálltak-e már a Tetra-rendszerre. Az őszi zavargásokban a rendőrségnek nagy segítségére volt a Tetra, erről maguk a rendőri vezetők tartottak sajtótájékoztatókat, a zavargások elfojtása pedig éppen a Rebisz feladata volt. Feltételezhető, hogy a rendőrség elitalakulatát teljesen felszerelték az új technikával. Egy tévéostrom utáni, soha nem cáfolt cikk például arról számolt be, hogy a Tetra-rendszer "a készenléti szerveknél Budapesten már egy ideje működik".

A kérdésre, hogy a Rebisz átállt-e a Tetrára vagy sem, Gálik Viktória, a szervezet szóvivője elmondta: tudomása szerint a Rebisz bevetési parancsnokságát már felszerelték az új rádiókkal. Az újabb kérdésre, hogy akkor ezek szerint minden autóban van ilyen szerkezet, így válaszolt: "Van, amiben van, van, amiben nincs Tetra-rádió".

Kötelességet biztos szegtek

A Zsanett megerőszakolásával meggyanúsított rendőrök azt elismerik, hogy a lány hazakísérésével elhagyták a kerület határát, vagyis a rendeltetési helyüket, és ezzel kötelességszegést követtek el. Ha erre volt bátorságuk, akkor feltételezhető, hogy az autóban nem volt Tetra-rádió, vagyis a diszpécser nem tudhatott az útvonalról.

Az is lehet ugyanakkor, hogy az effajta kötelességszegés bevett gyakorlat volt, és a rendőröknek nem kellett tartaniuk attól, hogy emiatt eljárás indul ellenük. Nem is indult volna, hiszen a lány igazoltatása és a rendőrök őrizetbe vétele között tizenhárom nap telt el, és ennyi idő alatt nem derült ki, hogy az öt rendőr a tilosban járt május 4-e hajnalán.