Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Schiffer: Ennél mélyebbre már nem süllyedhet a rendőrség

2007.05.18. 16:25
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet elképesztőnek tartja, hogy a 21 éves megerőszakolt lány esetében azért derült fény az igazságra, mert az áldozat az átlagnál jobb érdekérvényesítő képességgel rendelkezett. Schiffer András a TASZ ügyvivője szerint ennél mélyebbre, már nehezen süllyedhet a magyar rendőrség. A Magyar Helsinki Bizottság szerint a rendőri vezetés is felelős az állományba tartozók jogsértéseiért.

Schiffer András

A legtöbb nemi erőszakra azért nem derül fény, mert nem csak a procedúra megalázó, hanem a külvilág is csuklóból azt mondja, az áldozat vél többet, mint a valóság. A 21 éves Zsanett esetében is felmerült, hogy maga ajánlkozott fel a rendőröknek, alkoholos, vagy kábítószeres befolyásoltság alatt állt, vagy csak szimplán nem mondott igazat.

Schiffer András szerint, aki csuklóból így vélekedtek, azok egész egyszerűen nem tudták, miről beszélnek. Ez a kárhoztató hozzáállás – melynek a BRFK is része volt, hogy védje saját állományát –, vezet oda, hogy a leendő áldozatok nem mernek sem a nyilvánossághoz fordulni sem eljárást kezdeményezni.

Zsanett esete minőségi fordulat a rendőri morál értékelésére, de sajnos nem pozitív irányba. Nem az történt, hogy a faluszélen egy rendőrnek eljárt volna a keze, melyet szintén nem lehet szó nélkül hagyni. Itt öt rendőr portyázott. Kellően kemény legénynek érezték magukat ahhoz, hogy egyenruhájukkal visszaélve Budapest belvárosában megerőszakoljanak egy fiatal lányt.

A TASZ az eset kapcsán a rendőrségtől azt várja:

1. A nyilvánosság előtt kövessék meg az áldozatot, amiért feljelentésének tartalmával kapcsolatban korábban komoly kétségeknek adtak hangot.
2. Tegyenek meg mindent, hogy a bűncselekmény felderítése ne ütközzön akadályokba.
3. Hagyjanak fel azzal az évek óta folytatott gyakorlattal, mely botrányok esetén az ügyek súlyától függetlenül a rendőri mundér rosszul értelmezett becsületét védi, és érjék el, hogy a hivatásukhoz méltatlan bűnüldözők ne maradhassanak rendőrök.

Joggal hihették azt az elmúlt hónapok eseményeit tekintve, hogy ezt az ügyet is elsikálják, nyilatkozta Schiffer, aki emlékeztetett, micsoda díszfelháborodást váltott ki Bene László országos rendőrfőkapitányból 2006. nyarán, mikor jogvédők számon kérték rajta az Újpest futballmeccs után megvert két fotós ügyét, aminek azóta sem lett következménye.

Ehhez képest már csak felhívásnak tartja keringőre, hogy október 23-án azonosító jelvény nélkül küldték ki ugyanazokat a REBISZ-eseket tömeget oszlatni, akik közül ez az öt, május 7-én megerőszakolta a 21 éves lányt is. "Innentől kezdve nem kell ahhoz pártpolitikai elfogultsággal rendelkezni, hogy eleve kritikával kezeljük a magyar rendőri szervezetet" – mondta a TASZ ügyvivője.

MHB: A rendőri vezetős a felelős

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a rendőri vezetés évtizedes gyakorlata is hozzájárult ahhoz, hogy olyan sorozatos és súlyos jogsértéseket követnek el a rendőrség állományába tartozó személyek, mint amilyenekre az elmúlt időszakban fény derült.

Az, hogy a rendőri vezetők gyakran rutinszerűen megvédik jogszerűtlenül eljáró beosztottjaikat, nem folytatnak le pártatlan, alapos vizsgálatot jogsértés gyanúja esetén, valamint hogy sokszor jogerős büntetőbírósági marasztaló ítélet esetén sem bocsátják el a rendőröket, azt sugallja, hogy a rendőrök a törvények felett állnak: esetleges jogsértéseiknek nincs valós következménye.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint az elmúlt egy év során a rendőrök által elkövetett sorozatos jogsértések azt mutatják: olyan helyzet állt elő, melynek megoldása messze túlmutat a jogsértők egyedi ügyekben megvalósuló felelősségre vonásán. A rendőrségbe vetett és kétségkívül megrendült közbizalom helyreállítása nem vihető véghez alapvető szemléletváltás nélkül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!