Mi van, ha a rendőr azt mondja: térdelj és szopj?

2007.05.18. 12:30
Hogy ne nézz teljesen hülyén, ha egy társaságban hozzá kellene szólnod. Hogy valaki fel merje tenni helyetted a legegyszerűbb kérdéseket. Hogy tudd, mi a téma. Ez itt a politikafóbok kiskátéja, az Index Szájbarágó.
Ha igaz, hogy igazoltató rendőrök megerőszakoltak egy lányt, az a vég.
Igen, ha ez a gyanúsítás igaz, akkor az a vég. Innentől nem mehetnek tovább úgy a dolgok, ahogy eddig.
Hogy fajultak idáig a dolgok?
Erről az esetről most annyit tudunk, amennyit a lány elmondott. Öt rendőr igazoltatta a Múzeum körúton május 4-én este. Nem volt bekötve a biztonsági öve, ezért azt mondták neki: elvehetik a jogosítványát. Felajánlották, hogy ha fizet, visszaadják a papírjait. A lány nem adott nekik pénzt, mire azt közölték: ők családos emberek, valamiből nekik is meg kell élniük. Ezután felvetették, hogy ezt természetben is le lehet róni. Beültették a lányt az autóba, hogy elviszik vérvizsgálatra, nem drogozott-e véletlenül.
Ha öten voltak, hogy fért be a lány az autóba?
Úgy, hogy egyikük ölébe ült.
Ez normális eljárás?
Nem, ez már ez előtt sem volt normális eljárás. Egy sötét mellékutcáig jutottak. Ott kiszálltak. Az egyik rendőr lenyomta a lány fejét, és azt mondta: térdelj és szopj.
És a másik négy rendőr eközben mit csinált?
A lány vallomása szerint figyelt. Aztán egy másik is odament, és megerőszakolta.
És a maradék három rendőr eközben mit csinált?
Azt már a lány sem tudja megmondani.
Hogy gondolták, hogy ezt az egészet megússzák?
A lány állítása szerint ezután visszavitték az autójához, az egyik egyenruhás pedig elkísérte a lakásáig. Ott azzal fenyegette meg, hogy „a világ legrosszabb dolga” történik vele, ha eljár a szája. A megfélemlített lány a lakásból még levitt a rendőrnek 20 ezer forintot, amit a rendőr "búcsúzóul" eltett.
Megerőszakolták, megfenyegették és pénzt is elvettek tőle. Még egyszer megkérdezem, miből gondolták, hogy ezt büntetlenül tehetik meg?
A megerőszakoltak nagyon sokszor nem mernek a hatóságokhoz fordulni. Szégyellik magukat, és félnek, hogy egy nagy megaláztatás után egy másik megalázó procedúrát kell átélniük. Itt ráadásul rendőrökről volt szó.
Mi az, hogy ráadásul? Egy rendőr ellen nem lehet feljelentést tenni?
Dehogynem. Csak azt mondom, egy nemi erőszakon átesett ember esete, lelkiállapota más. Az Amnesty International felmérése szerint a rendőrség hozzállása sem egészen megfelelő ezekhez az ügyekhez. Van olyan rendőrtiszt, aki szerint azoknak a nőknek, akik azt állítják, megerőszakolták őket "85 százalékuk kurva. Dugni akart, és megegyezési problémái támadtak. Nyíltan vagy titokban prostituáltak."
Biztos azzal próbálnak védekezni, hogy felajánlkozott a lány.
Bár voltak ilyen hírek, az ügyészség szerint a kihallgatott rendőröktől ilyen nem hangzott el. Ez egyébként az egyik leggyakoribb hivatkozási alap ilyen esetekben: persze, a nő provokálja ki, hogy megerőszakolják. Nem igaz.
Vajon megáll-e ezek után a rendőröknek egy kihalt, sötét utcán egy magányos fiatal nő?
Ne hisztériázz. Persze, hogy meg fog állni. Ez egy nagyon brutális eset, de nem mondhatjuk, hogy a rendőrök éjszakánként védtelen nőket erőszakolnak meg csoportosan. A rendőrök többsége becsületes és végzi a munkáját. Szerintem most több tízezer rendőr szégyelli magát emiatt az öt miatt.
Valami nagyon nagy baj lehet itt. Jutalékért hívnak autómentőt az autópálya-rendőrök, egy helyszínelő lop a bankból.
Morális válság. Statisztikák szerint, amikor az összbűnözés növekedett, emelkedett a rendőri bűnözés aránya is. Például 1999-ben. Egyébként ebben a körben nem a korrupciós esetek jelentik a legnagyobb arányt, hanem a hivatali visszaélés.
Azt azért mindenki tudja, hacsak nem külföldi, hogy egy igazoltató rendőrrel lehet alkudozni. Azt mondod neki: nem lehetne ezt valahogy elintézni? Vagy: nincs valami más megoldás?
Ezzel vagy sikerrel jársz, vagy nagyon megütheted a bokádat. Ha egy elhivatott rendőrbe futottál, az feljelent megvesztegetési kísérletért.
Hány ilyen esetről tudsz?
Az egyik legutóbbi, amikor februárban egy autós több százezer forintot ajánlott egy rendőrnek, ha nem tesz ellene feljelentést ittas vezetésért. A rendőr feljelentette ezért is.
De mi van akkor, ha maga a rendőr kezdi el azt mondogatni, „mit csináljak magával József, tud valami más megoldást”?
Ilyen nincs.
Dehogynem. Olyan is van, amikor a rendőr megmondja, mennyit adjak. Vagy ha nincs nálam tízezer csak ötezer, akkor az is elég neki. Vagy azt mondja, jó, hogy kétezret akarok adni, de ketten vannak. Vagy azt, nem baj,ha nincs nálam pénz, tud itt a közelben egy automatát.
Vannak a testületnek méltatlan tagjai. Ha valakiről ez kiderül, azt leszerelik, és elítéli, kiveti magából őket a testület. Ha kiderül.
A rendőröket nem ellenőrzi senki?
A belső rendőri korrupció leleplezésére korábban működött egy egység. Ők néha álruhában próbáltak rendőröket is csőbe húzni, aztán lecsaptak. Ezt az egységet 2004-ben megszüntették.
Hogyhogy?
Állítólag a rendőrök is kifogásolták a működését. Most visszaállítják.
Jókor. Miért csinálják ezt a rendőrök? Annyira rosszul keresnek?
Nem keresnek jól a rendőrök. Egy érettségizett rendőr kezdő fizetése nem éri el a 100 ezer forintot nettóban.
Ez nem magyarázat semmire, mert ez nem csak pénzkérdés. Ha többet keresne és látná, hogy ezt lehet csinálni, akkor is megcsinálná. Van olyan ember, aki milliókat keres, mégis szereti, ha meg akarják vesztegetni és hagyja is magát.
Van, aki kapzsi, van, aki a mellékesre hajt.
De ez borzasztó.
Azt neked is be kell látnod, ez nem csak a rendőrökön múlik. Kettőn áll a vásár. Az ereinkbe ivódott, hogy dolgokat el lehet így intézni: 5 ezerrel, 50 ezerrel vagy 5 millióval.
De természetben azért mégse.