Szolgálunk és védünk matricával leragasztott rohadó karosszéria

2007.05.17. 22:54
Egymást érik a magyar rendőrségből kibuggyanó botrányok. Hack Péter szerint szerint ennél is mélyebbre süllyed a hatóság. A Fidesz Rendészeti Munkacsoportja és a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának elnöksége pénteken rendkívüli együttes ülést tart. A KDNP szerint a rendőrterror szellemét Gyurcsány Ferenc szabadította ki a palackból.

Öt rendőr megerőszakol egy 21 éves nőt. Tucatnyi megvesztegetett autópálya-rendőrt vesznek őrizetbe Borsodban. Helyszínelés után a Széna téri OTP-ből pénzt lop egy rendőr. Nagyon úgy néz ki, hogy rendőr volt a móri ügy most elfogott harmadik gyanúsítottja is. (A móri nyomozás önmagában is súlyos kórtünete a rendőrségen belüli bajoknak.) Az őszi zavargások túlkapásai miatt negyven rendőr is eljárás alatt van. Nem is kell tovább sorolni: egymást érik a botrányok az utóbbi időben a rendőrség háza táján.


Csütörtökön öt rendőrt meggyanúsítottak egy 21 éves nő megerőszakolásával

"Sajnos nem vagyok optimista a jelenlegi helyzet kilátásait illetően. Morális válságban van a rendőrség, nem optikai csalódás, hogy egyre több a rendőrök által elkövetett bűncselekmény" - mondta az Indexnek Hack Péter büntetőjogász. "Egyértelműen az erkölcsi válság jelentkezik ezekben az egymás után sorjázó ügyekben. A rendőrség tagjai közül sokan azt látják, hogy ebben az országban mindent lehet. Ők vannak a legközelebb a bűnözéshez, és mit látnak? Hogy a segélyen élő ember hatszázas mercivel furikázik az utcán, miközben ők a létminimum közelében élnek."

Még mélyülhet a válság

Hack úgy látja, hogy a folyamatosan átalakulás alatt lévő rendőrség képtelen volt kontroll alatt tartani az állományának soraiban bekövetkező változásokat. "Harminc, negyven éve ugyanilyen volt a helyzet az Egyesült Államokban, hasonló mély válságban volt az amerikai rendőrség. Általában optimista vagyok, de ebben az ügyben most nem. Úgy gondolom mi még nem értük el a válság legmélyebb pontját."

A büntetőjogász felelevenítette, hogy külföldön sokszor csak nagy, látványos válságok tudtak a rendőrségek teljes megújulásához vezetni, a hatóságok szervezetei meg kellett rázzák magukat. "Ezek az ügyek most egymás után jönnek majd elő, amíg el nem érik azt a kritikus tömeget, amin túl már nem mehetnek az eddigi mederben a dolgok" - mondja Hack, aki szerint a lépésről-lépésre korrumpálódott rendőrség tünetei ezek az ügyek: "szolgálunk és védünk matricával leragasztott rohadó karosszéria", fogalmazott a jogász.

Sok kicsi sokra megy

A rendőrök a legkisebb hétköznapi szabálysértésekben is az élen járnak, emlékeztet Hack. "A zebrán megfordul, biztonsági öv nélkül vezet, tilos jelzésen megy át, és még sorolhatnám. Az Egyesült Államokban járva én azt láttam, hogy ott ilyenek nem fordulhatnának elő. Minden szabályt 100 százalékig betartanak, jó példával járnak elöl."


A politikai konzekvenciákról még korai beszélni, véli Hack, aki szerint 1-2 hétig még biztos nem lesz nagy változás a történtek miatt.

Az ellenzék a rendőrterror szelleméről beszél

A Fidesz csütörtök esti közleményében a következőképp fogalmaz: "Ma és az elmúlt napokban több olyan eset is napvilágra került, mely alkalmas arra, hogy alapjaiban és általánosan rengesse meg a rendőrségbe vetett közbizalmat. Az alkotmányos jogok érvényesülése, a magyar emberek biztonságérzete a hatóságok oldaláról kapott súlyos sebet."

Az alkotmányos válságot sejtető közlemény tudatja, hogy a Fidesz Rendészeti Munkacsoportja és a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának elnöksége pénteken rendkívüli együttes ülést tart.


A magyarországi demokrácia történetének egyik legszégyenletesebb bűncselekményét követték el akkor, amikor öt rendőr, hivatali hatalmával visszaélve, megerőszakolt egy fiatal lányt - közölte a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP)országgyűlési frakciója csütörtökön késő este.

A KDNP szerint - mint az a frakció közleményében olvasható "a rendőrterror szellemét Gyurcsány Ferenc szabadította ki a palackból, amikor tavaly október 23-án békés járókelőket ütlegeltek, rugdostak, szidalmaztak, vertek bilincsbe, egyeseknek életre szóló egészségkárosodást okozva".

Kondorosi: Példás szigorral kell eljárni

"A tárca a leghatározottabban elítéli ezeket a rendőrök által elkövetett, rendkívül súlyos megítélés alá eső bűncselekményeket" - mondta az Indexnek Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára. "Nem tudom és nem is akarom mentegetni ezeket az embereket. A magyar rendőrség gigantikus szervezet, 35-36 ezer emberről van szó, van elit, van derékhad és vannak megtévedt tagjai. Ez utóbbiakkal szemben példás szigorral kell eljárni a jelenlegi jogrend előírásai alapján" - tette hozzá az államtitkár.

Kondorosi hangsúlyozta, a tárca a legmesszebbmenőkig együttműködik az igazságszolgáltatással, hogy helyreállítsák a rendőrségbe vetett bizalmat. "A rendőrségben bíznak az emberek, a szervezet bizalmi indexe megközelíti a bíróságokét. Jobban bíznak bennük mint a politikusokban" - mondta Kondorosi, aki szerint a jelenlegi helyzetben külön válságértekezletre, a rendőri vezetők, kormánytagok rendkívüli összehívására nincs szükség. "Most az a fontos hogy mindenki tegye a dolgát. Az igazságügyi miniszter rendszeresen találkozik az országos rendőrfőkapitánnyal, a hétfőn esedékes találkozón minden bizonnyal kitérnek ezekre az esetekre is."