Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Pintér Sándor utazási irodájában folytathatja Gergényi

2007.05.17. 20:40
Pintér Sándor, az Orbán-kormány belügyminisztere által alapított utazási iroda lehet Gergényi Péter budapesti rendőr-főkapitány nyugdíjazása utáni munkahelye, írja a HVG legfrissebb száma.

A Fidesz által az őszi zavargások és a rendőri brutalitás miatt hevesen támadott Gergényi az Admiral Tours Hungary Utazásszervező Kft.-t vezetheti, ha – mint azt a lapok újra megszellőztették – július elsejei hatállyal távozik posztjáról.

A kft többségi, 60 százalékos tulajdonosa Pintér Sándor, de 30 százalékot a főkapitány is magáénak tudhat. A maradék 10 százalék egy tunéziai származású, Kecskeméten élő férfi, egy bizonyos Ben Hadj Soulimane Mondheré. A céget ő és Gergényi fia, Szabolcs vezeti.

A HVG azt írja, az, hogy Gergényi mégis távozik – annak ellenére, hogy nyugdíjba vonulási kérelmét ősz végén a kormányő nem fogadta el – annak köszönhető, hogy a Fidesz feltételeket szabott a kétharmados rendőrségi törvény módosításának megszavazásához.

A rendőrség és a határőrség összevonását lehetővé tévő módosítást a Fidesz csak akkor hajlandó megszavazni a parlamentben, ha Gergényi Péter és Bene László országos rendőr-főkapitány is távozik posztjáról. A HVG-nek ezekről Kontrát Károly Pintér Sándor egykori politikai államtitkára számolt be.

Feltételül szabták még, hogy a határőrség szabaduljon meg a vezetői-tábornoki kar 30 százalékától, és adósságoktól mentesen kezdhesse működését az új, összevont szerv. Az ellenzéki párt ragaszkodik a gumilövedékek használatának eltörlését a kényszerítő eszközök tárházából.

A kormány támogatását is élvezi most már a Fidesz egy másik javaslata is: civil szerv is kontrollálná a rendőrség működését, egy kváziombudmsant, Független Rendészeti Panasztestületet állítanának fel.

A Fidesz a részletekkel már nem ért egyet, a kormány álláspontja szerint ugyanis a testület ötös tagságát – akárcsak a rendőrségi vezetőket – a rendészeti miniszter javaslatára a kormányfő nevezné ki.

A vezetői posztot pedig a lap szerint egyenesen Gönczöl Katalinra, az őszi zavargásokat kivizsgáló kormány által felállított bizottság vezetőjére szabták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?