Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Az ügyészség nem tud a rendőri megerőszakolás szemtanújáról

2007.05.21. 16:11
Az ügyészséghez még nem érkezett meg az indítvány a 21 éves lány megerõszakolásával gyanúsított rendõrök hazugságvizsgálatának kérésére. A gyanúsított és felfüggesztett rendõrök védõi szerint egyre több a homályos pont a két hete megerõszakolt Zsanett ügyében. Szabadfi Árpád tábornok a menesztett országos rendõrfõkapitány helyettese, jelenleg az elsõ számú vezetõ kételkedik abban, hogy minden úgy történt, ahogyan az áldozat állítja. Az RTL szerint van egy szemtanú is, de ezt az információt az ügyészég nem erõsítette meg.

Bár sok helyen lehetett már olvasni, hogy hazugságvizsgálatot kérnek azok a rendõrök, akiket az ügyészség nemi erõszakkal gyanúsít, a vizsgálatot lefolytató Budapesti Nyomozó Ügyészséghez még nem érkezett meg az ezzel kapcsolatos kérés. T. Pétert és F. Zsoltot azzal vádolják, hogy május elején Budapesten igazoltatás után megerõszakoltak egy nõt, miközben R. Gábor, B. Gergely és I. Tibor mindezt végignézték.

Szabadfi Árpád az MTV reggeli mûsorában biztosnak mondta, hogy a rendõrök nem jártak el az elõírásoknak megfelelõen, de nem válaszolt arra a kérdésre, történt-e nemi erõszak. A magas rangú rendõr kétszer is azt mondta: "akár az is kiderülhet, hogy nem úgy történt az eset, ahogy a sértett elmondta".

A rendõrök vallomása szerint a belvárosban igazoltatták a lányt, de nem voltak nála az iratai, megsajnálták, majd az egyik rendõr a nõ kocsijába ült, a többi hazakísérte. A ház elõtt megvárták, amíg lehozza a papírokat, majd elváltak.

Zsanett másképp emlékszik az esetre. Õ azt mondta, azért állították meg, mert a biztonsági öve nem volt bekapcsolva. Az öt rendõr az emiatt kiszabott büntetést egy kis utcában, természetben akarta behajtani. Ketten megerõszakolták, míg a másik három végignézte az esetet.

A Színes Bulvár Lap úgy tudja, hogy az õrizetbe vett rendõrök mindegyikétõl vettek DNS-mintát, amelyet összehasonlítanak azzal a kenettel, amely E. Zsanettõl származik.

Soltészné Nagy Katalin az ötödrendû vádlott ügyvédje azt mondta az MTV Napkelte címû mûsorában, a DNS-vizsgálat akár 60 napig is eltarthat, és védence társaival csak vigasztalni próbálta a zokogó lányt, aki épp akkor szakított barátjával, mikor õt megállították.

Az ügyvédnõ ugyan 60 napot említett, de a DNS-teszthez például a mezõszilasi Prikkel-házaspár ügyében is csak három-négy hétre volt szükség. Ráadásul ezt Bajnóczky István, a Pécsi Tudományegyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének igazgatója akkor azzal magyarázta, hogy az autóban bent égett Prikkel-házaspár esetében a körülmények miatt a mintavételi eljárás rendkívül idõigényes volt; emellett az egyetem gépei is alaposan le voltak terhelve, a betáblázott apasági vizsgálatoknak szoros menetrendje miatt.

Az RTL Klub szerint a hajnali esetnek volt egy szemtanúja is, aki nem a lány vallomását erõsíti meg. Morvai Attila a Fõvárosi Fõügyészég szóvivõje azonban ezt hivatalos adatokkal jelenleg még nem tartja alátámasztottnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!