Gusztáv
3 °C
7 °C

Elolvadt a rendőrség tekintélye

2007.05.24. 06:38
A Medián felmérése szerint a megkérdezettek többsége egyetért azzal, hogy menesztették a rendőri vezetőket. A Népszabadságban publikált adatok szerint a legtöbben a megerőszakolt lány ügyéről hallottak a visszaélésgyanús ügyek közül.

Az emberek háromnegyede helyesli, hogy menesztették a rendőri vezetőket és a szakminisztert - derül ki a Medián közvélemény-kutató intézet legfrissebb felméréséből. Az elmúlt hetekben a népesség kétharmadának romlott a véleménye a rendőrségről - idézi a felmérést a csütörtöki Népszabadság.

A rendszerváltás után a rendőrség képes volt megváltoztatni az önmagáról szóló közvélekedést, jelentős bizalmat szerzett. Ez a bizalom tavaly ősszel elveszett, a mostani botránysorozat pedig tovább rontott a rendőrség megítélésén.

A Medián megállapítása szerint azért hatott igen negatívan a rendőrség megítélésére a botránysorozat, mert nagy sajtóvisszhangot kaptak az ügyek. A legtöbben a megerőszakolt lány ügyét tudták megemlíteni a kérdezőbiztosoknak, de sokan tudták felidézni a Széna téren helyszínelő rendőr lopását, illetve tízből hárman tudtak arról, hogy korábban rendőr volt a harmadik móri gyanúsított. A felmérésben megkérdezettek többsége nem hiszi, hogy a vezetők cseréje javít a helyzeten.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a miniszterelnök rövidesen, talán már holnap bejelenti, ki lesz az igazságügyi minisztérium új vezetője. A lap több forrása szerint a miniszteri posztra komoly esélye van Takács Albertnek, aki eddig az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettese volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!